2020-10-01 01:35 PM
Z perry podobnie jak z cydrem: żeby zrobić na prawdę dobre, trzeba mieć odpowiednie gruszki. Te typowe, tak samo jak w przypadku jabłek na cydr, nie nadają się za bardzo do jedzenia, ale za to dobrze się z nich wyciska sok - w odróżnieniu od zwykłych gruszek, z których często jest straszna papka (nie wiem jak to będzie z wyciskaniem w woolnoobrotowej wyciskarce). Ogólnie gruszki mają dużo mniej kwasu niż jabłka i czasem warto nawet dokwasić: raz dla smaku, a dwa po to, żeby obniżyć pH poniżej 4, bo im wyższe tym łatwiej o infekcje. Szczególnie, że głównym kwasem w soku z gruszek jest kwas cytrynowy, który jest bardziej od kwasu jabłkowego podatny na działanie bakterii. Nie robiłem wiele nastawów z samych gruszek, więc nie mam doświadczenia z konkretnymi odmianami. Głównie używałem ich jako dodatku do cydru, żeby obniżyć zawartość kwasu.
Myślałem o zrobieniu działu na forum o komercyjnych cydrach, ale nie jestem przekonany czy to jest dobry pomysł.. O produktach, że tak to ujmę: wiodących polskich producentów, nie mam dobrego zdania, więc spodziewam się, że prędzej czy później ktoś taki czy inny "cydr" obsmaruje, producent poczuje się urażony, a w efekcie problemy będę miał ja. Albo też zaczną pojawiać się fake'owe super-pochlebne recenzje i automatycznie całość straci na autentyczności. Z drugiej strony fajnie byłoby dowiedzieć się czegoś więcej o lokalnych kraftowych cydrach, bo jest ich całkiem sporo, tylko zasięg/dostępność mają niewielką... No nie wiem
Myślałem o zrobieniu działu na forum o komercyjnych cydrach, ale nie jestem przekonany czy to jest dobry pomysł.. O produktach, że tak to ujmę: wiodących polskich producentów, nie mam dobrego zdania, więc spodziewam się, że prędzej czy później ktoś taki czy inny "cydr" obsmaruje, producent poczuje się urażony, a w efekcie problemy będę miał ja. Albo też zaczną pojawiać się fake'owe super-pochlebne recenzje i automatycznie całość straci na autentyczności. Z drugiej strony fajnie byłoby dowiedzieć się czegoś więcej o lokalnych kraftowych cydrach, bo jest ich całkiem sporo, tylko zasięg/dostępność mają niewielką... No nie wiem