Dziękuję Ci, dobry człowieku, za podlinkowanie w/w artykułu.
Cieszę się, że można kupić odmiany cydrowe w Polsce. Jest więc szansa, że jak zamówię z odpowiednim wyprzedzeniem drzewka u szkółkarza, to zdąży zakupić zrazy i mi wyprodukować na M26. Ciekawe, czy ktoś zrobi po kilka sztuk z odmiany?
Ewentualnie, kto ze szkółkarzy robi te odmiany i ma na stałe w ofercie.
2021-06-17 10:41 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-06-17 10:56 AM przez kuneg.)
Właśnie dzwoniłam do Wyrzykowskich i mam im wysłać listę życzeń, bo zrobią mi po kilka sztuk z odmiany na podkładkach półkarłowych. Odpowiedzą mi, czy dadzą radę zdobyć. W sumie potrzebuję dobrać coś do deserowych, odpornych na parcha. Planuję 80-90 drzewek na początek (chyba, że wygram w totolotka, to od razu ze 2 ha).
Załączam moje typy deserówek odporne na parcha i inne choróbska, które chcę posadzić.
Do tego chcę Złotą Renetę, bo mi odpowiada jej aromat, ale potrzeba mi czegoś gorzkiego i mało kwaśnego, a jednocześnie odpornego na choróbska.
Celuję w Dabinett, Yarlington Mill, Major, Ashton Bitter i Chisel Jersey. Tylko nie wiem, jak z ich odpornością na choróbska. Gdzie znajdę dane odnośnie ich chorowitości?
Albo może są inne odmiany gorzkie lub gorzko-słodkie, dostępne w Polsce, które dałoby się uprawiać ekologicznie?
2021-06-17 10:53 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-06-23 06:40 PM przez kuneg.)
Jak zdołają zamówić zrazy, to tak.
Tak powiedziała miła Pani przez telefon przed chwilą. Oczywiście odbiór takiego zamówienia najwcześniej jesienią przyszłego roku, bo:
- zamówienie zrazów teraz
- szczepienie w zimie
- szkółkowanie w 2022r.
- wykopanie i wysyłka/odbiór zamówienia najwcześniej na jesień 2022r.
Bartku, dziękuję za propozycję, ale jeszcze nie mam warunków do produkcji drzewek. Umiejętności są, miejsca i możliwości nadzoru brak.
Edit:
Wyrzykowscy nie zrobią mi zamówienia. Z tego zestawu mogą zrobić mi tylko Złotą Renetę... Złotą, to sama mogę sobie zrobić, jak podkładki kupię.
Postaram się niedługo zrobić zestawienie angielskich drzewek cydrowych, uwzględnię podatność na choroby. Ale to ze dwa tygodnie pewnie potrwa, bo z czasem krucho.
2021-06-20 03:31 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-06-20 03:35 PM przez kuneg.)
Odmiany cydrowe planuję na podkładkach M26 takie: Dabinett, Major, Ashton Bitter, Chisel Jersey - wszystkich po 5 szt.
Głównie słodko-gorzkie i gorzkie, bo kwasiorów zawsze się sporo znajdzie pod ręką wśród deserówek. Nie wiem tylko, jak z ich odpornością na choroby. Wolałabym móc prowadzić je w ekologiczny sposób, bo myślę o certyfikacie eko.
Deserówki parchoodporne: Waleria, Gold Millenium, Free Redstar, Ariwa, Rewena, Rubinola - po 5-10 szt. Do tego Złota Reneta 10 szt.
Oprócz tego po 1 jabłoni ozdobnej jako zapylacze (również parchoodporne): Evereste, Golden Gem, Golden Hornet, Profesor Sprenger. Będą też dodatkiem do cydru.
Razem 8 rzędów po 11 drzew, czyli 88 drzew na podkładkach półkarłowych M26 w rozstawie 2-2,5m x 4m