2022-01-27 06:18 PM
Ogród Botaniczny Polskiej Akademii Nauk w Powsinie udostępnia za darmo (do celów prywatnych) zrazy 402 odmian jabłoni. Nie wszystkie wymienione są dostępne, bo niektóre drzewka są za małe żeby pozyskać z nich zrazy. Przy zmawianiu zrazów trzeba podpisać umowę że będzie się rozmnażać materiał w małej skali dla celów własnego gospodarstwa lub sprzedaży na lokalnym rynku. Zrazy można zamówić na pomologia@obpan.pl Dziś doszły do mnie zamówione wcześniej zrazy. Długo analizowałem jabłka znajdujące się w kolekcji w wyniku czego powstał arkusz google z którym chciałem się podzielić. Arkusz google może zawierać błędy, bo czasem mogłem pomylić dane jabłko z innym jabłkiem dlatego jak ktoś będzie się decydował na zamawianie zrazów sugeruje wszystko przeanalizować samemu. Jak ktoś znalazł jakieś błędy lub chciałby coś dodać to może zostawić komentarz w arkuszu google.
LINK: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1...sp=sharing
Głównie opierałem się na stronie pomiferous.com. Strona pomiferous.com ma tą wadę że po kilkudziesięciu odwiedzinach daje nam blokade na jakiś czas, da się to ominąć wpisując np. douce-moen-id-7088 (które odnajdziecie w kolumnie H) w google i wybierając tam przy linku opcje "Kopia" lub "Tłumaczenie strony". Dodatkowo przy identyfikacji jabłek korzystałem z książki "The new book of apples" Joan Morgan Alison Richards i z "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars". Nazwy w obcych językach pochodzą z http://szymczaksad.com/wp-content/upload...apples.pdf . Korzystałem też z https://nyshs.org/wp-content/uploads/201...g-2015.pdf i https://niepodlewam.pl/jablka-na-cydr-na...e-odmiany/ Sugestie czy coś się nadaje na cydr czy nie pochodzą z wyżej wymienionych źródeł.
Bitter-Sweet:
41. Binet Rouge
85. Dolce Moen
185. Królowa Renet
186. Krótkonózka Królewska
205. Major
341. Stayman Winesap
Medium Bitter-sweet:
10. Amália
Bitter-sharp:
104. Finkenwerder Herbsprinz
Sweet:
67. Court Pendu Gris
97. Fameuse
222. Muskat Renette
Sweet-sharp
44. Bittenfelder Sämling
61. Charles Rosse
143. Jakub Lebel
247. Pepina Linneusza
Sharp:
20. Antonówka Zwykła
50. Bramley’s Seedling
121. Grafsztynek Prawdziwy
153. Kalwila Czerwona Zimowa
226. Northen Spy
306. Rhode – Island Greening
Inne oznaczone jako nadające się na cydr:
3. Adam’s Pearmain
11. Ananas Berżenicki
14. Anoke
15. Antonówka Kamienna
22. Api Etoile
23. Aporta
59. Cellini
60. Cesarz Wilhelm
68. Cousinotte
93. Edelrother
114. Golden Russet
126. Grochówka
135. Halberstader Jungfernapfel
142. Jadernička Moravská
162. Kardinal Bea
184. Kronselska
192. Landsberska
193. Lane’s Prince Albert
231. Oliwka Czerwona
232. Oliwka Żółta
250. Pepina Ribstona
254. Piękna z Boskoop
255. Piękna z Herrnhut
283. Reinischer Krümmstiel
285. Reneta Ananasowa
286. Reneta Baumana
287. Reneta Blenheimska
292. Reneta Gwiazdkowa
295. Reneta Kanadyjska
297. Reneta Kasselska (Reinette de Chaux)
303. Reneta Szampańska
309. Rome Beauty
312. Roter Trierer Weinapfel
321. Ryszard Żółty
330. Signe Tillisch
339. St. Edmund Russet
355. Szara z Zabergäu
361. Śmietankowe
377. Wagenera
387. Winter Banana
389. Worcester Pearmain
390. York Imperial
402. Żeleźniak
LINK: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1...sp=sharing
Głównie opierałem się na stronie pomiferous.com. Strona pomiferous.com ma tą wadę że po kilkudziesięciu odwiedzinach daje nam blokade na jakiś czas, da się to ominąć wpisując np. douce-moen-id-7088 (które odnajdziecie w kolumnie H) w google i wybierając tam przy linku opcje "Kopia" lub "Tłumaczenie strony". Dodatkowo przy identyfikacji jabłek korzystałem z książki "The new book of apples" Joan Morgan Alison Richards i z "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars". Nazwy w obcych językach pochodzą z http://szymczaksad.com/wp-content/upload...apples.pdf . Korzystałem też z https://nyshs.org/wp-content/uploads/201...g-2015.pdf i https://niepodlewam.pl/jablka-na-cydr-na...e-odmiany/ Sugestie czy coś się nadaje na cydr czy nie pochodzą z wyżej wymienionych źródeł.
Bitter-Sweet:
41. Binet Rouge
85. Dolce Moen
185. Królowa Renet
186. Krótkonózka Królewska
205. Major
341. Stayman Winesap
Medium Bitter-sweet:
10. Amália
Bitter-sharp:
104. Finkenwerder Herbsprinz
Sweet:
67. Court Pendu Gris
97. Fameuse
222. Muskat Renette
Sweet-sharp
44. Bittenfelder Sämling
61. Charles Rosse
143. Jakub Lebel
247. Pepina Linneusza
Sharp:
20. Antonówka Zwykła
50. Bramley’s Seedling
121. Grafsztynek Prawdziwy
153. Kalwila Czerwona Zimowa
226. Northen Spy
306. Rhode – Island Greening
Inne oznaczone jako nadające się na cydr:
3. Adam’s Pearmain
11. Ananas Berżenicki
14. Anoke
15. Antonówka Kamienna
22. Api Etoile
23. Aporta
59. Cellini
60. Cesarz Wilhelm
68. Cousinotte
93. Edelrother
114. Golden Russet
126. Grochówka
135. Halberstader Jungfernapfel
142. Jadernička Moravská
162. Kardinal Bea
184. Kronselska
192. Landsberska
193. Lane’s Prince Albert
231. Oliwka Czerwona
232. Oliwka Żółta
250. Pepina Ribstona
254. Piękna z Boskoop
255. Piękna z Herrnhut
283. Reinischer Krümmstiel
285. Reneta Ananasowa
286. Reneta Baumana
287. Reneta Blenheimska
292. Reneta Gwiazdkowa
295. Reneta Kanadyjska
297. Reneta Kasselska (Reinette de Chaux)
303. Reneta Szampańska
309. Rome Beauty
312. Roter Trierer Weinapfel
321. Ryszard Żółty
330. Signe Tillisch
339. St. Edmund Russet
355. Szara z Zabergäu
361. Śmietankowe
377. Wagenera
387. Winter Banana
389. Worcester Pearmain
390. York Imperial
402. Żeleźniak