Fermentaja cicha - uzupełnienie CO2 wolnej przestrzeni fermentora.
Cześć.
Mój pierwszy cydr (z dużym wsparciem informacyjnym z tutejszego forum Smile ) wykonany z mieszanki soków NFC już za mną. Skonsumowane blisko 90% zapasów więc śmiało można uznać, że efekty były zadowalające Smile

Ale jak to mówią, apetyt rośnie w miarę jedzenia więc obecny nastaw 18L zrobiłem z delikatnie innych proporcji soków (13-14 BLG). W ramach poprawy procesu chciałbym zlać cydr po burzliwej fermentacji z nad osadu do kolejnego pojemnika aby dać mu czas na klarowanie.

W związku z tym, że kolejny / drugi fermentor jest mniejszy (20L) ale to nadal też wiadro, zastanawiam się czy ktoś wykorzystywał takie rozwiązanie w którym po zlaniu z nad osadu, wolną przestrzeń w wiadrze nad cydrem wypełniał CO2? W teorii taki zabieg powinien zmniejszyć ryzyko utleniania młodego cydru i uniemożliwić rozwój drożdzy korzuchowych.

Albo może w ogóle nie zawracać sobie głowy ze zlewaniem i zostawić cydr aby drożdże usiadły na dnie i dopiero później rozlewanie i refermantacja w butelkach?

Z góry dziękuję za wszelkie opinie / porady.

Pozdrawiam,
4est.
Odpowiedz
Wiadro to zło Smile To nie jest przypadek, że do robienia różnych trunków używa się gąsiorów z wąskimi szyjkami: chodzi o jak najmniejszą powierzchnię styku z powietrzem oraz żeby otwierając (jeśli już musisz) nie wpuścić go za dużo. Wiadra bywają nieszczelne oraz są zrobione z cienkiego plastiku - a taki plastik wbrew pozorom powoli bo powoli dla przepuszcza powietrze. Na 2-3 tygodnie fermentacji wiadro jeszcze jakoś obleci, ale potem trzeba coś innego.

Nie ma takiej opcji, żebyś po przelaniu do drugiego wiadra całą wolną objętość wypełnił czystym CO2. Możesz nawet dmuchać z butli zamykając, ale zawsze wejdzie tam trochę powietrza. A to nie działa tak, że CO2 jest cięższe i stworzy na powierzchni "ochronną kołderkę" (sam tak to sobie kiedyś tłumaczyłem) - owszem, przy powierzchni będzie dominował dwutlenek, ale tlen też tam będzie docierał - gazy są w ciągłym ruchu. To się zemści - kontakt z powietrzem po fermentacji jest powodem większości problemów. Więc lepiej już trzymaj w oryginalnym wiadrze - tylko nie otwieraj!!

Na takie objętości fajne są 5L szklane damki. Jak zlejesz znad osadu, to akurat starczy Ci na 3x5L pod korek (wciąż potrzebna będzie rurka). A potem z każdą damką możesz sobie coś pokombinować - i będziesz miał 3 różne 10-butelkowe partie.
Odpowiedz
Tak jak Bartek napisał - leżakowanie we wiadrze zawsze kończy się utlenieniem.
Nawet gaz szlachetny (Argon) który tworzy naprawdę ochronną warstwę nie starcza na długo - rozpływa się w powietrzu z czasem.
Najlepiej sobie przemyśleć cały proces i dopasować pojemności np. pierwsza fermentacja w plastikowym wiadrze, później przelanie do 20 / 25 l balona. I pod to planować sok.
Albo właśnie 5 l damki.
Odpowiedz
No nie wiem, czy bym się zgodził z brakiem skuteczności kołderki, a raczej, że w wiadrze ona nie działa z uwagi na powierzchnię wieka w stosunku do gąsiora/damy oraz w wyniku większej podatności na przenikanie gazów przez plastik, czy też przez nieszczelności.

Moje subiektywne podejście:
Po wdmuchnięciu CO2 do damy/gąsiora i w trakcie napełniania faktycznie powietrze ma prawo wirować, kłębić się i mieszać z CO2, ale czy to nie jest lepsze rozwiązanie niż nie dać CO2? Szczególnie jak nie możesz zalać pod korek?
Ponadto przelewamy do gąsiorów pod korek, żeby nie utlenić i nalewanie idzie raczej spokojnie. Tu raczej nikt nie naparza jak z kranu robiąc wiry. Być może nie zaszkodzi dodać CO2. Tym bardziej w trakcie nalewania do refermentacji, gdzie trzeba zostawić w naczyniu np. w butelce trochę miejsca - nie wyobrażam sobie nie wstrzyknąć do takiej butelki trochę CO2 przy okazji nalewania, skoro butlę i tak mam pod ręką.

Poza tym, chyba jednak prościej byłoby delikatnie dmuchnąć w samej końcówce nalewania do gąsiora CO2 przed założeniem korka - ale czy nasi przodkowie tak robili...? Chyba nie i nie utleniało im się... Może z tym CO2 nie opłaca się kombinować w małej ilości. Pytanie co może się pokazać w skali przemysłowej? Tam powierzchnie są większe, wszystko zachodzi w większej skali i może tam prościej o infekcję w przypadku braku dodatkowych zabiegów?

W piątek przelałem cydr z Yarlington Milla z beczek fermentacyjnych do gąsiorów - cydry są ok - bardzo aromatyczne i póki co bez zastrzeżeń czy "brett'ów" Smile Gąsiory nie są wypełnione pod korek lecz do ok, 5-8cm poniżej - co niestety dało mi pełną powierzchnię gąsiora lustra cydru tj. 46cm styku cydru z powietrzem w gąsiorze bez wypełnienia CO2 - zamknięte tam zostało powietrze atmosferyczne niestety - nie miałem butli pod ręką. Jak będę przelewał około marca to dam znać jak to wpłynęło na ten mój cydr i jego kontakt z powietrzem atmosferycznym... I czy partia pójdzie w diabły czy się uchowa - ot taki eksperyment przez głupotę. Następne uzupełnię już CO2 - obiecuję i wówczas będzie porównanie. Obecnie cydry po przefermentowaniu w październiku w temp. ok. 12stC obecnie przebywają w temp. 7stC - póki co nieźle i nie ma widoku w tych temp na FJM - zatem po przelaniu do butelek zamierzam tak sterować procesem, żeby FJM nie zaszła, a cydr ustabilizuję przez pasteryzowanie. jak się partia przez powietrze nie schrzani to będę miał latem dużo gości z okolicy w piwniczce... Smile
Odpowiedz
Kurza twarz, to daliście mi orzech do zgryzienia :/ Wiadro małe i tak już jedzie więc szkoda nie skorzystać. Niemniej jednak cały czas mam obawy czy przy przelewaniu nie popsuje cydru :/
Myślałem nad jeszcze jednym rozwiązaniem, przelanie z nad osadu do mniejszego wiadra połączone z uzupełnieniem świeżym sokiem. Fermentacja powinna ruszyć ponownie, wolniej ale wciąż będzie postępowała produkcja CO2. Co Wy na to, ma to sens?
Odpowiedz
No pewnie, czemu nie.
Odpowiedz
Zastanawiam się nad dodaniem świeżo wyciśniętego soku z dzikich jabłek do przesłanego cydtu. Pasteryzować go czy może jednak bezpieczniej będzie dodać pasteryzowanego soku NFC? ?
Odpowiedz
Jak to jest niedawno przefermentowany cydr (w sensie np. miesiąc temu), to wciąż pływa w nim mnóstwo drożdży i bardzo szybko podejmie fermentację. Ja bym się nie przejmował pasteryzowaniem i lał świeży.
Odpowiedz
Cydr był nastawiony 29.10 więc nie ma nawet miesiąca ale burzliwa ustała 09.11. Jak rozumiem świeżego soku nie ma sensu szczepić tymi samymi drożdżami co cydr tylko dolać i trzymać kciuki za efekt końcowy? ☺️
Odpowiedz
Zgadza się, po prostu dolej.
Odpowiedz

Skocz do: