2024-06-16 03:46 PM
Ciekawe zestawienie polskich cydrów rzemieślnicznych, z komentarzem od profesjonalnych sędziów cydrowych:
https://www.trybuszon.pl/panel-polskie-cydry/
Załączam, na wypadek jakby strona zniknęła:
Panel_ polskie cydry – Trybuszon.zip (Rozmiar: 1,58 MB / Pobrań: 2)
Z ciekawostek można tam zobaczyć jakie odmiany jabłek dominują obecnie w polskich cydrach. W sumie lista jest dość krótka i obraca się wokół kilku tzw. starych odmian.
Odmiany te występują zarówno w połączeniu, jak również jako cydry jednoodmianowe:
- Grochówka
- Renety: landsberska, szara, biała, czerwona, złota
- Cesarz Wilhelm
- Pepina Ribstona
- Grafsztynek Prawdziwy
- Kronselska
Wciąż bardzo niewiele cydrowni robi cydry z wykorzystaniem typowych cydrowych jabłek, choć cieszy że zainteresowanie zaczyna się pojawiać i np. Dabinett zyskuje na popularności.
W zestawieniu zdecydowanie wyróżnia się jeden cydr, do którego zrobienia zostały wykorzystane: złota reneta (15%), dabinett (10%), michelin (10%), kermerrien (10%), amanda (10%), douce coet ligne (10%), bisquet (5%), harry master jersey (5%), douce moen (5%), hellen’s apple (5%), major (5%), kingston black (5%), yarlington mill (5%).
Pojedyncze cydry bazują na popularnych komercyjnych odmianach deserowych, takich jak Jonagold, Rubin, Antonówka czy Idared.
Jednak ze stonowanych i ostrożnych recenzji trudno wywnioskować jak na prawdę te cydry wypadły na tle pozostałych.
https://www.trybuszon.pl/panel-polskie-cydry/
Załączam, na wypadek jakby strona zniknęła:
Panel_ polskie cydry – Trybuszon.zip (Rozmiar: 1,58 MB / Pobrań: 2)
Z ciekawostek można tam zobaczyć jakie odmiany jabłek dominują obecnie w polskich cydrach. W sumie lista jest dość krótka i obraca się wokół kilku tzw. starych odmian.
Odmiany te występują zarówno w połączeniu, jak również jako cydry jednoodmianowe:
- Grochówka
- Renety: landsberska, szara, biała, czerwona, złota
- Cesarz Wilhelm
- Pepina Ribstona
- Grafsztynek Prawdziwy
- Kronselska
Wciąż bardzo niewiele cydrowni robi cydry z wykorzystaniem typowych cydrowych jabłek, choć cieszy że zainteresowanie zaczyna się pojawiać i np. Dabinett zyskuje na popularności.
W zestawieniu zdecydowanie wyróżnia się jeden cydr, do którego zrobienia zostały wykorzystane: złota reneta (15%), dabinett (10%), michelin (10%), kermerrien (10%), amanda (10%), douce coet ligne (10%), bisquet (5%), harry master jersey (5%), douce moen (5%), hellen’s apple (5%), major (5%), kingston black (5%), yarlington mill (5%).
Pojedyncze cydry bazują na popularnych komercyjnych odmianach deserowych, takich jak Jonagold, Rubin, Antonówka czy Idared.
Jednak ze stonowanych i ostrożnych recenzji trudno wywnioskować jak na prawdę te cydry wypadły na tle pozostałych.