Cydr nie klaruje się
#11
ok, dzięki za info.
Odpowiedz
#12
Kiedyś też stosowałem różne środki wspomagające klarowanie. To szczególnie jest przydatne, jak zależy nam na czasie...
Ale właśnie stosowałem też żelatynę, chociaż głównie do piwa.
Ale czasem jak nie działa żelatyna, to dobrze działały taniny. W praktyce, łatwo to zrobić dolewając do trunku trochę mocnej, czarnej herbaty (normalnie, zaparzonej wrzątkiem, bez cukru).
Można na małej próbce spróbować.
Odpowiedz
#13
Dzięki.
Dolałem herbatę do jednej butelki cydru, aby poeksperymentować ze smakiem. Jednak chyba za mało dodałem, bo praktycznie nie czuć. :-)
Co ciekawe, tę butelkę teraz klarowałem żelatyną i zachowywała się inaczej niż pozostałe, potrzebowała też więcej żelatyny i czasu. Tak więc zdecydowanie coś jest na rzeczy z taninami. :-)
Odpowiedz
#14
Taniny mają ujemny ładunek elektryczny, żelatyna dodatni, więc przyciągają i ściągają na dno inne cząsteczki. Czy próbowałeś dodawać pektoenzymu?
Odpowiedz
#15
Tak, od niego zacząłem i nie działał. Stąd pomysł, aby wziąć żelatynę, bo ma inny ładunek.
Odpowiedz


Skocz do: