2025-06-09 09:24 AM
Nie potrafię Ci na to odpowiedzieć, bo kiedy ostatni raz u nich tłoczyłem, nie interesowałem się jeszcze tematem tak szczegółowo.
Aczkolwiek istotnie - zarówno sok, jak i cydr który dotąd z niego robiłem trudno się klaruje, więc może być, że ten etap jest pominięty. Podobnie jak nie sądzę, by robili dłuższą macerację. To jedyna znana mi tłocznia w szeroko rozumianej okolicy, więc w sezonie tłoczenia mają duże obłożenie i stawiają raczej na szybkość procesu.
Jeśli skorzystam z ich usługi w tym roku, to na pewno o te kwestie zapytam.
Aczkolwiek istotnie - zarówno sok, jak i cydr który dotąd z niego robiłem trudno się klaruje, więc może być, że ten etap jest pominięty. Podobnie jak nie sądzę, by robili dłuższą macerację. To jedyna znana mi tłocznia w szeroko rozumianej okolicy, więc w sezonie tłoczenia mają duże obłożenie i stawiają raczej na szybkość procesu.
Jeśli skorzystam z ich usługi w tym roku, to na pewno o te kwestie zapytam.