pierwszy keeving - pytania przygotowujące
Chciałbym jeszcze na chwile wrocic do pH. Dodalem 16g pirosiarczynu na 60l soku i pH z okolo 3,6 (nie zmierzylem pH po zmieszaniu sokow ale szacuje z poszczegolnych pH 3.55/3.53/4) zjechalem do 3.3.Wychodzi kolo 0,26g/l - to chyba relatywnie niewiele wzgledem kilku g/l zawartych w soku? Chyba przy tej ilosci nie zwiekszylem zbytnio odczucia kwasowosci?

Zaskoczyla mnie tez dosc niska (?) zawartosc cukru w sokach:
Herrnhut 10,8 Brix
Jonatan 11,2 Brix
Starking 11,8 Brix
Jablka wysladzalem w od 2,5-5,5 tyg w zaleznosci od zbioru (opadowki). Odmiany "zimowe", twarde (Jonatan, Starking) wiem ze mogly polezec jeszcze dlugo, natomiast jesienny Herrnhut jest mniej trwaly i systematycznie pojawialy sie ogniska plesni.
Zostala mi jeszcze 1/3 jablek na druga akcje - niech jeszcze troche poleza.
Odpowiedz
Tak, odczuwalna kwasowość nie wzrośnie bardzo przy dodaniu 16g kwasu / 60L.
Zawartość cukru faktycznie dość niska, ale też się czasem z taką spotykałem.
Odpowiedz
Czy podczas keevingu oraz nastepnie dlugiej fermentacji powinien byc ograniczony dostep swiatła? Podejrzewam ze dziennego (UV) tak ale czy rowniez sztucznego (oswietlenie LED)?
Odpowiedz
Nie, w odróżnieniu od wina (i piwa), cydru nie trzeba chronić przed słońcem (ani przed światłem).
Odpowiedz
To dobrze. Jako ze robie te cydry 40km od swojego domu ma tam zainstalowana kamerke i zarowke LED WiFi ktora wł/wył.
Tyle udalo mi sie podczas pierwszego podejscia wycisnac soku: 30L+60L+30L (+10L poszlo do wypicia). Zostala jeszcze ~1/3 jablek na drugie podejscie.

[size=1][Obrazek: https://i.imgur.com/EvHpglG.jpeg][/size]

Wczoraj dodalem drozdze szlachetne 1g/100 oraz CaCl i dzis chyba widze w przewezeniu na dole ze tworza sie klaczki Big Grin

[size=1][Obrazek: https://i.imgur.com/T2a57ix.jpeg][/size]

Chciałem zrobic timelapse'a z procesu formowania żelu i czapy ale cos moj model nie ma tej funkcji mimo ze inne xiaomi pisali ze maja...w kazdym razie robie pelne nagrywanie i potem moze jakim programem przerobie na timelapse'a Smile
Odpowiedz
Fajnie to wygląda! - niezła ciekawostka, wstawiaj link do timelapsa jak Ci wyjdzie!
Powodzenia!
Odpowiedz
Narazie procz wspomnianych klaczkow nic sie nie dzieje - pływaki w rurkach fermentacyjnych leza na dnie wiec brak produkowanego CO2. Temperatura ostatnio zarejestrowana w pomieszczeniu to 10C, teraz pewnie mniej bo przyszedl chlod a zostawilem uchylone okienko w piwnicy. Czekac cerpliwie dalej przy niskich temperaturach czy tez zamknac okienko (i podniesc pewnie do tych 10+C) zeby drozdze cokolwiek ruszyly?
Drozdze Browin ENOVINI BAYA wg producenta pracuja od 8C.
Odpowiedz
Na razie mięło raptem kilka dni, daj im przynajmniej tydzień.
Odpowiedz
Wracając do pytania z początku wątku:
czy jeśli cały sok zażeluje w całej objętości to czy dobrym pomysłem jest przemieszanie żeby zburzyć jednolitą strukturę żelu by ten mógł się swobodnie podnieść i skompresować u góry

Zapytałem producenta tego zestawu KlerCidre (PME+CaCl), odnośnie radzenia sobie z takimi przypadkami

Dostałem taką odpowiedź:
Zjawisko, którego Pan doświadcza, jest dość powszechne. Wynika ono z mieszanki jabłek o bardzo wysokiej zawartości pektyny i cukru. Zalecam energiczne mieszanie zawartości zbiorników, w których występują grudki żelu. Najlepiej robić to za pomocą pompy w obiegu zamkniętym przez 15 minut. Spowoduje to rozbicie żelu, ponowne napowietrzenie moszczu i szybkie, a jednocześnie skuteczne wytworzenie brązowej czapy na powierzchni zbiornika. Umożliwi to uzyskanie większej ilości idealnie klarownego soku. Niska temperatura moszczu (10°C) również przyczynia się do tego zjawiska, ponieważ fermentacja przebiega bardzo wolno. Po dodaniu enzymu i wapnia, jeśli czapa nie utworzy się po 72 godzinach, energiczne mieszanie, które polecam, należy powtórzyć kilka razy, w razie potrzeby, aż do całkowitego utworzenia czapy. (Co 2 do 3 dni po zaszczepieniu moszczu.)
Odpowiedz
A to niespodzianka!
Ja dodajac CaCl2 mieszalem mieszadlem do farb/betonu i wkretarką - dzialalo swietnie, trzeba bylo uwazac z obrotami zeby sok nie wyskoczyl z fermentora.
Teraz skoro okazuje sie ze energiczne mieszanie moze byc pozytywne w kontekscie zelu rozwaze to ale chyba narazie poczekam ewentualnie sprobuje na jednym z fermentorow.
Odpowiedz

Skocz do: