Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA!
#2
Dodam jeszcze że mierzyłem cukier refraktometrem. Sok miał jakieś 15,5 Brix. Gotowy sok siarkowałem, po jakiś 24 h dodałem drożdże (3 dniową matkę). Ph gotowego soku wynosiła poniżej 3, dlatego podniosłem do około 3,5 Ph.
Jeśli idzie o samą percepcję smaku (która, nie ukrywajmy jest subiektywna) w moim odczuciu była naprawdę ok, tj. dobra słodycz przełamana kwasowością. Taniny też dało się poczuć. Kilka dni temu postanowiłem dodać trochę naparu z mocnej herbaty, i przy okazji sprawdziłem cukier, było 6 blg po 2 tygodniach fermentacji. Obstawiam że jeszcze tydzień i będzie po sprawie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-10-24 09:56 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-10-24 10:20 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-10-24 08:16 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-10-25 08:18 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-10-25 08:46 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-10-25 01:25 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-10-27 07:39 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-11-05 09:45 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-11-05 01:03 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-11-05 02:28 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-11-05 02:55 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-11-05 11:04 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-11-06 03:49 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-11-07 09:29 PM

Skocz do: