Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA!
#12
Ok, ale jak rozumiem mistrzów z Francji, im dłuższa fermentacja tym lepiej, a 1 miesiąc to nie specjalnie długo (choć zdaję sobie sprawę, że długa fermentacja wynika m.in. z tego że keving wytraca substancje odżywcze, co spowalnia fermentację ) Czy kolega może powiedzieć ile fermentowały jego cydry (chodzi oczywiście o fermentacje które dały dobre rezultaty)? Przy okazji zapytam czy zjawisko zapachu siarki (siarkowodoru) podczas fermentacji to do pewnego stopnia standard, czy raczej objaw tego że coś jest nie tak? Mój cydr fermentowany na drożdżach Tokaj, praktycznie od początku daje smrodek, umiarkowany, ale mimo wszytko jest. Jestem piwowarem, i w piwach zdarzają mi się takie przygody, nie mniej drożdże piwowarskie zawsze wszystko sprzątają, zastanawiam się jak jest w wypadku drożdży winnych, fermentujących cydr/sok jabłkowy.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-10-24 09:56 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-10-24 10:20 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-10-24 08:16 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-10-25 08:18 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-10-25 08:46 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-10-25 01:25 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-10-27 07:39 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-11-05 09:45 AM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-11-05 01:03 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-11-05 02:28 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-11-05 02:55 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-11-05 11:04 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez Bartek - 2018-11-06 03:49 PM
RE: Sprawa najważniejsza - FERMENTACJA! - przez kmicic - 2018-11-07 09:29 PM

Skocz do: