Pierwszy cydr
#7
A to wiesz że jest mit że nie odfermentują do końca? Wink

"Atenuacja" drożdży ma zastosowanie wyłącznie w przypadku piwa, nie soków owocowych. To jest zdolność odfermentowania przez drożdże cukrów złożonych pochodzących ze słodu, bo nad ich strawieniem drożdże muszą się mocno napracować. W soku owocowym tych cukrów nie ma - są za to same łatwo fermentowalne cukry proste (glukoza, fruktoza) oraz sacharoza, jak raz się drożdże do nich dobiorą to nic ich nie powstrzyma ;-)

Dosypać odżywki nie zaszkodzi, byle bez przesady.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-04-27 08:11 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Bartek - 2017-04-28 07:28 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-04 07:24 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-04 09:33 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Bartek - 2017-05-05 07:17 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-05 08:02 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Bartek - 2017-05-05 12:00 PM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-05 12:05 PM
RE: Pierwszy cydr - przez belbik - 2017-05-07 07:45 PM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-16 07:06 AM
RE: Pierwszy cydr - przez Jerry - 2017-05-08 09:47 AM

Skocz do: