Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr?
#40
Dzięki za podsumowanie!

Nie, nie sprawdzałem jak kwasowość spada z na przestrzeni lat. Moje obserwacje ograniczają się do przestrzeni najwyżej roku, a największy spadek kwasowości ma miejsce w przypadku gdy dojdzie do fermentacji jabłkowo-mlekowej. Oczywiście drożdże podczas fermentacji też potrafią zredukować zawartość kwasu (np. Lalvin 71B), ale potem samo pozostawienie na drożdżach nic moim zdaniem nie zmienia (poza tym że zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia FJM.

A'propos pkt.3 - myślę że właśnie dlatego tak dużo wśród typowo cydrowych odmian jest jabłek "słodko-gorzkich", żeby nie musieć chodzić na kompromis pomiędzy kwasem i taninami Smile
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr? - przez Bartek - 2019-09-24 12:41 PM

Skocz do: