Cydr nisko alkoholowy
#6
(2019-04-13 09:15 AM)Bartek napisał(a): Jak dasz 2g cukru na 0,33L to w butelce będziesz miał raptem 2 atm (przy 20C), więc nie spodziewałbym się żadnych problemów z kapslami twist-off.

Pasteryzacja jest prosta. Wkładasz butelki do gara, podgrzewasz do 65C, trzymasz tak 20min, i potem zostawiasz do ostygnięcia. To jest >100PU i powinno spokojnie wystarczyć. Idealnie, jakbyś miał jedną butelkę z wodą, otwartą - i mierzył temperaturę wewnątrz. Jak nie, to podgrzewaj powoli i mierz temperaturę wody w garnku, jak dojdzie do 65C to postaraj się już utrzymać przez 20min, a potem zostaw w tym garnku aż ostygnie.


Jak to piszesz to brzmi bardzo prosto, niby nic takiego, więc może jednak spróbuję :Smile dzięki za rady


A przy okazji jak już o pasteryzacji mowa, czy w ten sam sposób mogę zapasteryzować zwykły czysty sok z jabłek dla syna? rozumiem że po mieleniu dodać enzym pektolityczny i pasteryzować częściowo sklarowany sok czy prosto z prasy mętny?  I czy te 20 min w 65 st C wystarczą be przetrwał okres zimowy (może nie będzie musiał, ale ze 2-3 miesiące fajnie żeby wytrzymał - przechowywany w chłodnej piwnicy około 7-8st bez dostępu światła dziennego).
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr nisko alkoholowy - przez Jtomas - 2019-04-11 09:15 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Bartek - 2019-04-12 07:51 AM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Jtomas - 2019-04-12 12:50 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez tibek - 2019-04-12 12:43 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Bartek - 2019-04-13 09:15 AM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Jtomas - 2019-04-13 01:22 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Bartek - 2019-04-13 06:58 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Jtomas - 2019-04-13 08:11 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Bartek - 2019-04-13 11:49 PM
RE: Cydr nisko alkoholowy - przez Jtomas - 2019-04-14 12:09 PM

Skocz do: