Moszczowe odmiany jabłoni do produkcji cydru
#11
Większość z cydrowych odmian funkcjonowała z powodzeniem na długo przed wynalezieniem środków ochrony roślin. Chociaż wtedy też sadziło się z dużo większymi odstępami. Ale też np. porażenie owoców parchem, które typowo dyskwalifikuje jabłka komercyjne, w przypadku jabłek na cydr nie jest żadnym problemem, bo nikt poza Tobą tych owoców nie będzie oglądał.

Dabinett to wiadomo klasyka - owocuje regularnie, mało podatny na parcha czy mączniaka.

Major jest podatna na raka, srebrzystość liści, czasem łapie parcha.

Ashton Bitter owocuje bardzo przemiennie, jest  podatna na mączniaka, ale odporna na parcha.

Chisel Jersey jest bardzo podatna na parcha.

Nie wiem na ile to jest dla Ciebie istotne, ale Chisel i Dabinett dojrzewają miesiąc później niż dwie pozostałe, więc będziesz musiała robić cydr przynajmniej na dwie raty.

Inne cydrowe klasyki, które mogłabyś rozważyć to np. Harry Master's Jersey, Somerset Redstreak (mało podatna na choroby), Yarlington Mill (średnio podatna na parcha). Ewentualnie coś z gorzko-kwaśnych, na jednoodmianowy cydr: Stoke Red, Kingston Black - chociaż ta ostatnia jest dość podatna na raka i parcha.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Moszczowe odmiany jabłoni do produkcji cydru - przez Bartek - 2021-06-21 07:10 AM

Skocz do: