Refermentacja
#8
Ja miałem podobny przypadek z nisko nagazowanym cydrem. Spontaniczna fermentacja prowadzona w temp ok 20 stopni od Listopada do Kwietnia ( teraz już wiem że dla dzikich droży jest to zbyt dużą temperatura, gdyż na początku w smaku dało się wyczuć kiszonkę, kiszone ogórki) Żeby to jakoś zniwelować, dodałem patyki dębowe i trochę wiśniowych. Tu powstał 2 problem Sad  Gdyż patyki opalałem średnio, ale nie zanurzałem ich w wysokoprocentowym alkoholu i raczej zakaziły mi cydr delikatnie octem. Na koniec butelki dezynfekowałem pirosiarczanem + kwasek cytrynowy ( chyba za duża dawka piro) bo cydr słabo się nasycił, a po otwarciu butelki na szyjce dało się odczuć jakieś pozostałości po dezynfekcji. I tu też moje pytanie czym najlepiej dezynfekować butelki i jakim roztworem, żeby nie było żadnych pozostałości i nie zabiły tym samym drożdży. Przy dezynfekcji butelek metodą wyparzenia ich, problemu z nagazowaniem nie było.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Refermentacja - przez Intruz - 2019-05-28 04:56 PM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2019-05-29 08:11 AM
RE: Refermentacja - przez Intruz - 2019-06-03 05:20 PM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2019-06-04 07:16 AM
RE: Refermentacja - przez radoL - 2022-05-18 10:30 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-18 04:00 PM
RE: Refermentacja - przez radoL - 2022-05-24 07:13 AM
RE: Refermentacja - przez sykii1 - 2022-05-26 06:40 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-26 10:43 AM
RE: Refermentacja - przez sykii1 - 2022-05-26 11:31 AM
RE: Refermentacja - przez blackpowder - 2022-05-26 01:57 PM
RE: Refermentacja - przez Henrix - 2022-08-04 10:56 AM
RE: Refermentacja - przez ZbyszekTW - 2022-08-04 11:59 AM
RE: Refermentacja - przez Bartek - 2022-08-05 07:45 AM

Skocz do: