Zbyt szybko zakończona fermentacja?
#4
Za duży pojemnik po fermentacji to trochę problem. Chodzi o to, że podczas przelewania znad osadu wpuścisz do niego dużo powietrza, i ono już tam zostanie bo fermentacja już nie produkuje CO2. Przez to raz że cydr będzie Ci się utleniał, a poza tym tlen to woda na młyn dla wszelkich infekcji. Więc ja to tak widzę, że masz 2 opcje: 1) zostawiasz teraz na 3 tygodnie (tylko nie otwieraj w tym czasie!) i wtedy od razu butelkujesz -> będziesz miał więcej śmieci w butelkach, które z czasem opadną na dno; 2) przelewasz znad osadu już teraz, kiedy jeszcze fermentacja trwa -> pozbędziesz się sporo osadu, a wciąż jest szansa że powstanie wystarczająco dużo CO2, żeby z wolnej przestrzeni wypchnąć powietrze - i tak zostawiasz już (nie otwierając!) na załóżmy 3 miesiące, żeby się podklarowało. Pektoenzym możesz dodać po zlaniu znad osadu - dzisiejsze pektoenzymy działają w obecności alkoholu, ewentualnie możesz dla pewności podwoić dawkę.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez research1 - 2020-02-19 08:12 PM
RE: Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez Bartek - 2020-02-20 07:14 AM
RE: Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez Bartek - 2020-02-20 01:55 PM
RE: Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez Adam - 2020-02-22 01:33 PM

Skocz do: