Fermentacja w niskiej temperaturze
#3
Dzięki za podpowiedź - tak pewnie zrobię i dam im wystartować dla pewności w temp. 20 stopni.
Zastanawiam się tylko czy w takiej sytuacji zasadne jest stosowanie plastikowego pojemnika do fermentacji z dużą ilością miejsca na ewentualną pianę?
Bo zakładam że w takiej temperaturze fermentacja będzie szła na tyle wolno że piana praktycznie nie będzie powstawać.

Co do pożywki to posiadam Activit która zawiera zarówno martwe komórki drożdży jak i sole amonowe. Do fermentacji w temperaturze 20-21 stopni na tych drożdżach dodałem połowę zalecanej dawki pożywki na początku fermentacji. Tym razem dać pełną dawkę razem z drożdżami?

Gdzieś znalazłem opis tych drożdży (ale nie przygotowany przez producenta więc podchodzę do niego z rezerwą) gdzie wskazane jest że pracują nawet w temperaturach ok. 0 stopni. Ciekawe czy rzeczywiście tak będzie Wink

--edit--

A od razu jeszcze zapytam - czy taka wolna fermentacja od początku ma szansę pozytywnie wpłynąć na smak cydru? Czy może nie ma to większego sensu i lepiej przeprowadzić burzliwą fermentację w temperaturze 20 stopni a dopiero na cichą przenieść do zimna?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-11-24 12:23 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-24 07:39 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-11-24 11:28 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-25 07:27 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-26 07:55 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Wojtek - 2020-12-12 12:43 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-06 10:18 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Antek - 2021-01-20 09:36 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez newrom - 2021-01-21 07:06 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-21 09:15 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Adam - 2021-01-25 06:39 PM

Skocz do: