Fermentacja w niskiej temperaturze
#4
Trudno powiedzieć ile będzie piany - nawet w niskiej temperaturze potrafi na samym początku wstać całkiem pokaźna, ale fakt że szybko osiada i potem już zwykle jest minimalna, jeśli w ogóle. Możesz nastawić się od razu, że coś tam wyjdzie i będziesz wycierał. Możesz też nalać mniej na początek i dolać po kilku dniach.

Którą pożywkę masz - po prostu Activit, czy Activit O? Ta druga jest w pełni naturalna: https://ioc.eu.com/en/products/alcoholic...ctivators/
Ogólnie dawkowanie pożywek zwykle odnosi się do wina, gdzie ze względu na ilość cukru zapotrzebowanie na składniki odżywcze dla drożdży jest większe. Ja bym został przy dolnej granicy dawki, 1-2g/10L, żeby niepotrzebnie nie przyspieszać fermentacji - ale to są moje osobiste preferencje.

Wolna fermentacja daje lepsze efekty. Zdecydowana większość aromatów powstaje podczas pierwszych kilku dni, gdy namnażają się drożdże, więc warto jak najszybciej przenieść. W temperaturze pokojowej, po tygodniu-dwóch będzie już zasadniczo po fermentacji.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-11-24 12:23 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-24 07:39 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-25 07:27 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-26 07:55 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Wojtek - 2020-12-12 12:43 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-06 10:18 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Antek - 2021-01-20 09:36 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez newrom - 2021-01-21 07:06 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-21 09:15 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Adam - 2021-01-25 06:39 PM

Skocz do: