Fermentacja w niskiej temperaturze
#5
Niestety Activit (bez O) - wersja bez dodatków chemicznych nie była wtedy dostępna w sklepie w którym składałem zamówienie. Skorzystam z porady i zastosuję dolną granicę zalecanej dawki pożywki (dodam do soku już po dodaniu drożdży).

Zastanawiam się też jak będzie wyglądało klarowanie tego nastawu - w niskich temperaturach zachodzi ono szybciej ale chyba nie wcześniej niż zakończy się fermentacja i umrze większość komórek drożdży? Czy w takim układzie przyszły cydr może zostać w tych samych naczyniach przez np. 3-4 miesiące kiedy będzie trwała fermentacja? Czy może pierwsze zlanie trzeba wykonać gdzieś "w środku" procesu fermentacji?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-11-24 12:23 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-24 07:39 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-25 07:27 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-11-25 12:38 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-26 07:55 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Wojtek - 2020-12-12 12:43 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-06 10:18 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Antek - 2021-01-20 09:36 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez newrom - 2021-01-21 07:06 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-21 09:15 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Adam - 2021-01-25 06:39 PM

Skocz do: