Gazowanie bez osadu
#3
Oczywiście możesz gazować w keg'u i potem przelewać. Jak ochłodzisz kega do 0C to nie stracisz przy tym dużo gazu. Jak go schłodzisz na 1-2 dni przed nalewaniem to jeszcze zyskasz na klarowności, bo wszystkie drożdże pójdą na dno. Do nalewania z kega są też takie specjalne nalewaki przeciwciśnieniowe, do butelkowania pod ciśnieniem. Ale moim zdaniem, jeśli tylko jesteś skłonny poczekać, nie ma potrzeby uciekać się do takich rozwiązań.

Przede wszystkim przed rozlewaniem do butelek musisz poczekać jak cydr się całkiem sklaruje. Najlepiej jak postoi sobie np. 3 miesiące w gąsiorze pod rurką. Potem jak już masz taki idealnie sklarowany, to przelewasz do butelek, nie dodajesz już drożdży tylko sam cukier (~4g/0,5L), zamykasz i czekasz kolejne np. 2 miesiące aż się w pełni nagazuje i ustoi. Oczywiście na dnie zawsze zrobi się delikatny osad, ale bez problemu da się nalać taki cydr do szklanki bez tego osadu - tylko trzeba go przelewać na raz, nie przerywając, i trzeba trochę zostawić na dnie. Ja właśnie tak robię. Po kilku miesiącach aromaty drożdżowe całkowicie u mnie znikają.

Ewentualnie możesz robić jak pisze kolega, czyli refermentować w butelkach odwróconych kapslem w dół i na sam koniec pozbyć się osadu zdejmując ten kapsel (wciąż z butelką do góry nogami), uzupełnić i zakapslować na nowo. Da się to zrobić, ale jest z tym kupa zachodu, szczególnie jak się nie ma wprawy.

Można też nagazować w kegu i potem nalewać bezpośrednio z kega, bez butelkowania. Pierwsze 1-2 szklanki pójdą z osadem z dna, potem będzie czysto. Tylko to trzeba mieć wtedy taki keg, który podczas nalewania uzupełnia się CO2, a nie taki party keg z pompką, gdzie wylewania zawartość zastępowana jest powietrzem.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Gazowanie bez osadu - przez kefirr - 2022-09-02 04:49 PM
RE: Gazowanie bez osadu - przez blackpowder - 2022-09-03 09:08 AM
RE: Gazowanie bez osadu - przez Bartek - 2022-09-05 09:28 AM
RE: Gazowanie bez osadu - przez kefirr - 2022-09-06 03:45 PM
RE: Gazowanie bez osadu - przez Jerchacz - 2022-10-07 10:54 AM
RE: Gazowanie bez osadu - przez blackpowder - 2022-10-07 04:43 PM
RE: Gazowanie bez osadu - przez Bartek - 2022-10-10 08:51 AM

Skocz do: