2024-10-05 09:43 AM
Winnica Marcyporęba ma w swojej ofercie Cydr Lekki, który występuje w dwóch wersjach: wytrawnej oraz półwytrawnej.
Cydr Lekki, wytrawny
Producent przynajmniej nazywa rzeczy po imieniu: ma być lekki cydr - jest lekki cydr. Silnie musujący. Zapach i smak podążają w kierunku delikatnego wina, o dość neutralnym, owocowym charakterze. Profil czysty, bez niuansów. Bardzo dobrze opanowana kwasowość, dodatkowo zbalansowana przez ostrożną słodycz. Struktura prosta, bez dodatkowych wrażeń. Posmak krótki. Miłośnicy wytrawnego prosecco znajdą w tym cydrze coś dla siebie. Dobrze się sprawdzi jako baza do drinków.
Kwasowość całkowita: ~4,75g/l
Gęstość: 1,001 (minimalny cukier resztkowy, rzędu 2g/l)
Wolne siarczyny ~10ppm, całkowite siarczyny 80-100ppm.
Cydr Lekki, półwytrawny
Ten sam cydr, ale tutaj z nieco większą zawartością cukru. Podobnie jak poprzednik: lekki, neutralny i niezobowiązujący.
Kwasowość całkowita: ~4,75g/l
Gęstość: 1.006 (rzędu 12g/l cukru resztkowego)
Wolne siarczyny ~50ppm, całkowite siarczyny 140-160ppm
Cydr Lekki, wytrawny
Producent przynajmniej nazywa rzeczy po imieniu: ma być lekki cydr - jest lekki cydr. Silnie musujący. Zapach i smak podążają w kierunku delikatnego wina, o dość neutralnym, owocowym charakterze. Profil czysty, bez niuansów. Bardzo dobrze opanowana kwasowość, dodatkowo zbalansowana przez ostrożną słodycz. Struktura prosta, bez dodatkowych wrażeń. Posmak krótki. Miłośnicy wytrawnego prosecco znajdą w tym cydrze coś dla siebie. Dobrze się sprawdzi jako baza do drinków.
Kwasowość całkowita: ~4,75g/l
Gęstość: 1,001 (minimalny cukier resztkowy, rzędu 2g/l)
Wolne siarczyny ~10ppm, całkowite siarczyny 80-100ppm.
Cydr Lekki, półwytrawny
Ten sam cydr, ale tutaj z nieco większą zawartością cukru. Podobnie jak poprzednik: lekki, neutralny i niezobowiązujący.
Kwasowość całkowita: ~4,75g/l
Gęstość: 1.006 (rzędu 12g/l cukru resztkowego)
Wolne siarczyny ~50ppm, całkowite siarczyny 140-160ppm