2024-10-08 05:13 PM
Eko-Farma oferuje dwa cydry: wytrawny/musujący Frys oraz wytrawny/spokojny Jabłecznik Staropolski.
Jabłecznik Staropolski
Porządny cydr w stylu nowoczesnym o wyraźnym sznycie fermentacji jabłkowo-mlekowej. Klarowny i o ładnym kolorze. Przyjemny zapach, który nieco z czasem ewoluuje: początkowo, zaraz po otwarciu - delikatne nuty mlekowe, które jednak bardzo szybko znikają, potem jakby delikatny aromat słodkich przypraw, a pod koniec butelki, wraz z pojawieniem się osadu, pojawiają się cytrusy. Cydr nie jest w pełni spokojny, nawet lekko pieni się podczas nalewania; ale po nalaniu nie musuje. Delikatna, okrągła kwasowość o wyczuwalnym mlekowym charakterze (nie chodzi tutaj o nawiązania do nabiału, tylko o to, że kwas mlekowy jest w odbiorze inny niż jabłkowy). Profil smakowy zrównoważony, typowy dla cydrów z FJM: poważny, nieco stłumiony, mało owocowy. Kwasowość dobrze wyważona. Struktura, wrażenie w ustach: dość pełne jak na cydr nowoczesny, ale bez niespodzianek. Bardzo subtelnie zaznaczona minimalna taniczność. Solidna robota.
Kwasowość całkowita: ~4,5g/l
Gęstość: 0,997
Nie zawiera siarczynów.
Frys
Również solidny cydr z cechami fermentacji jabłkowo-mlekowej. Musujący odpowiednik poprzednika, choć o mniej wyrazistym zapachu (co jest ciekawe, bo musujące cydry zwykle pachną intensywniej) i z nieco bardziej podkreślonym wpływem FJM w smaku.
Kwasowość całkowita: ~4,5g/l
Gęstość: 0,997
Nie zawiera siarczynów.
Jabłecznik Staropolski
Porządny cydr w stylu nowoczesnym o wyraźnym sznycie fermentacji jabłkowo-mlekowej. Klarowny i o ładnym kolorze. Przyjemny zapach, który nieco z czasem ewoluuje: początkowo, zaraz po otwarciu - delikatne nuty mlekowe, które jednak bardzo szybko znikają, potem jakby delikatny aromat słodkich przypraw, a pod koniec butelki, wraz z pojawieniem się osadu, pojawiają się cytrusy. Cydr nie jest w pełni spokojny, nawet lekko pieni się podczas nalewania; ale po nalaniu nie musuje. Delikatna, okrągła kwasowość o wyczuwalnym mlekowym charakterze (nie chodzi tutaj o nawiązania do nabiału, tylko o to, że kwas mlekowy jest w odbiorze inny niż jabłkowy). Profil smakowy zrównoważony, typowy dla cydrów z FJM: poważny, nieco stłumiony, mało owocowy. Kwasowość dobrze wyważona. Struktura, wrażenie w ustach: dość pełne jak na cydr nowoczesny, ale bez niespodzianek. Bardzo subtelnie zaznaczona minimalna taniczność. Solidna robota.
Kwasowość całkowita: ~4,5g/l
Gęstość: 0,997
Nie zawiera siarczynów.
Frys
Również solidny cydr z cechami fermentacji jabłkowo-mlekowej. Musujący odpowiednik poprzednika, choć o mniej wyrazistym zapachu (co jest ciekawe, bo musujące cydry zwykle pachną intensywniej) i z nieco bardziej podkreślonym wpływem FJM w smaku.
Kwasowość całkowita: ~4,5g/l
Gęstość: 0,997
Nie zawiera siarczynów.