Vital FRESH od Sokpolu na cydr
Powodzenia!
Daj znać jak przebiegało i co wyszło - jak już będzie gotowy Smile
Odpowiedz
Przedwczoraj oba nastawy zlane znad osadu z poziomem cukru 2 brix. Kolor słomkowy. W smaku kwaśne i płaskie, tzn. bez wyrazu - oba. Oba mętne - jeden ciut bardziej, drugi ciut mniej.
Dosłodzone zostały na refermentację, zabutelkowane i poszły do piwnicy, niestety, ale niezbyt chłodnej. Teraz trzeba poczekać co najmniej do wiosny.

Butelki przed zlaniem nastawu zostały wypłukane siarczanem potasu.

1. Nastaw 1:1 sok z wodą jeszcze pracował i pienił się niemiłosiernie przy zlewaniu do butelek. Na pewno trochę osadu się wytrąci, więc będzie dojrzewał nad osadem. Trzeba balony posprzątać przed świętami Big Grin
2. Nastaw z czystego soku był już spokojny.

Zestawu do miareczkowania nie udało mi się kupić stacjonarnie, a wysyłkowo jednej rzeczy nie opłaca się kupować. Tym bardziej, że dopiero jesienią byłby ponownie użyty, a do tego czasu mógłby stracić właściwości i bzdury pokazywać.

A co wyjdzie? Ano lekki cydr wyjdzie. To już kolejny raz na leniwca, więc opis wcześniejszych produkcji jest wyżej. Smile
Poza tym w temperaturze ok. 22 st.C nie ma co oczekiwać cudów. Będzie lekka "orenżadka".
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz
Cyderek stoi w ciepłej piwnicy (18-20 st.C), niestety.
Przy nalewaniu do szklanek nie ucieka z butelki i nie pieni się nadmiernie.

Degustacja:
1. Sok z wodą 1:1. Nie sklarował się. Kolor słomkowy. Nie czuć drożdży, ale czuć jabłka. Smile Trochę pusty w smaku… pewnie od tej wody Big Grin Kwas w ustach wyraźnie czuć, ale nie przeszkadza za mocno. Do zrównoważonego, to mu jeszcze brakuje tanin i więcej smaku. Nagazowany w sam raz. Gdyby się sklarował, to jest lepszy, niż połowa produkcji komercyjnych - tych bez wyraźnych wad. Taki mały szok. Big Grin
2. Sam sok. Prawie wszystko, jak wyżej. Jest nieco pełniejszy w smaku i mimo braku rozcieńczenia odczucie kwasowości w ustach jest podobne. Tanin oczywiście nie ma prawie. W aromacie oprócz jabłek czuć coś jeszcze, ale nie umiem tego określić. Czyżby Biedronką podawało Wink

Będziem obserwować rozwój napitku.

W/w sok jest dobrym materiałem na rozpoczęcie przygody z cydrem.
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz
no i mega - smacznego! Big Grin
Odpowiedz

Skocz do: