Liczba postów: 78
Liczba wątków: 5
Reputacja:
7
Taniny może trochę wpływają na odczucie, ale zasadniczo ciało to jest pełnia smaku, wrażenie ciężkości w ustach.
W dużej mierze to jest ekstrakt bezcukrowy, alkohol (+ szczególnie gliceryna) i produkty autolizy drożdży...
Myślę że ten ekstrakt bezcukrowy jest cechą odmianową.
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Cześć!
A ktoś z Was próbował odmian czerwonomiąższowych w cydrowych eksperymentach?
Zastanawiałem się ostatnio czy nie posadzić sobie takiego drzewka jako ciekawostki, choć jeszcze nie myślałem o konkretnej odmianie.
Liczba postów: 702
Liczba wątków: 89
Reputacja:
42
Cydr Radosny robi Red Love na bazie 80% odmiany Baya Marisa.
Ja robię czerwony z rajskich, bo akurat takie mi się trafiły, nie mam pojęcia co to za odmiana. Kolor jest mało stabilny i ma tendencję do brązowienia. Chyba jest też wrażliwy na światło. Nie wykombinowałem jeszcze jak go ustabilizować, być może trzeba dbać o utrzymywanie stałego poziomu SO2.
Reputacja:
42
KB - bardzo ładna sucha miazga.
Ale że Dabinett'a zerwałeś już teraz? To tak z miesiąc za wcześnie.. Przynajmniej u mnie to wciąż surowe ziemniaki są. Sprawdzałeś skrobię, czy dojrzał?
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 5
Reputacja:
2
nie na czuja, ale opadać zaczynał.
Faktycznie trochę wcześnie - mi się też tak wydawało, ale rwałem bo pracownicy (reszta rodziny) miała chęci. Jeszcze leży w skrzynkach - niech sobie trochę dojdzie.
A sorki teraz widze, że wcześniej już pisałem o lokalizacji zakupowej - edytuję i usunę dzisiejszy post bo szkoda powielać.
Dzięki za info o KB. A dojrzewa też później jak dabinet czy wcześniej?
Reputacja:
42
KB zaczynam zbierać w połowie września
YM tydzień później
Dab najwcześniej początek listopada, a najlepiej przetrzymać do połowy - wtedy dopiero się ładnie wybarwia