Jaka to odmiana?
Drodzy koledzy,
Z racji niewielkiego doświadczenia w rozpoznawaniu i mojego ciągłego poszukiwania starych odmian jabłek, chciałbym założyć ten wątek by wspomóc się Waszą wiedzą. 

Często widzę ogłoszenia na OLX, że ma ktoś na sprzedaż stare jabłka, ale nie wie co to za odmiany. "Drzewa mam po babci, nikt nie wie co to za odmiana, ale są pyszne, słodziutkie, no po prostu bajka" Big Grin

Wrzucam pierwsze zdjęcie, z takowego ogłoszenia znalezione dziś na OLX. Strzelam czy to może nie jest Grafsztynek Inflancki, ale chętnie usłyszę też Wasze opinie. 

Pozdrowienia
Odpowiedz
Faktycznie wygląda jak grafsztynek, szczególnie że zgadza się termin dojrzewania. Eh, z tymi odmianami to nigdy do końca nie wiadomo...
Odpowiedz
Bartku, z Twojej tabelki o terminach dojrzewania jabłek jeszcze by mi pasowała do tego Charłamowska i w sumie dość podobnie wygląda. Nie ma się co chyba zastanawiać tylko brać Smile
Zmierzę w soku kwas i zobaczymy do czego się nadadzą. Zostawiam ten wątek bo pewnie takich sytuacji się jeszcze kilka pojawi, wszak sezon na późne jesienne jabłka znów się zaczyna Smile
Pozdrowienia!
Odpowiedz

Skocz do: