Koncentrat do refermentacji - obliczenia
Dobry wieczór,
Chciałbym nieco wprowadzić modyfikacji do mojego warsztatu i wyeliminować dodawanie sacharozy przy butelkowaniu do refermentacji. 
Robię cydr z czystego soku jabłkowego i chciałbym aby wpisywał się on w świetle ustawy w kryteria cydru jakościowego, do którego produkcji ustawodawca nie dopuszcza używania sacharozy.

W drodze prób i błędów ustaliłem, że dotychczas optymalną dla mnie ilością sacharozy jest 8g/L (przy 10g/L cydr w temperaturze pokojowej za szybko uciekał z butelek)

Planuję zastąpić jednak ten dodatek sacharozy koncentratem soku jabłkowego.
Koncentrat to odparowany sok, także w kryteriach ustawy się jak najbardziej moim zdaniem mieści.

Nabyłem klarowną wersję koncentratu PURENA (widziałem, że nawet tutaj kilkukrotnie na nim nastawialiście cydry).

Z racji, że mój refraktometr ma skalę do 30Brix, rozcieńczyłem do pomiaru koncentrat w proporcji 1:2 z wodą. Otrzymałem pomiar ok 23,4Brix, czyli nierozcieńczony koncentrat powinien mieć ok 70Brix.

No i teraz pojawia się pytanie ile w takim razie w tym koncentracie jest faktycznie cukru i jak policzyć odpowiednik dla tych 8g sacharozy na litr cydru?

Próbowałem Bartku korzystać z Twojego kalkulatora ale chyba nie do końca wiem z której wartości w nim skorzystać

Proszę o pomoc w obliczeniach Smile
Odpowiedz
Do 886 ml cydru dodaj 114 ml koncentratu. To tak na skróty liczone.
Otrzymasz roztwór ok. 8 brix.

Edit:
8g cukru w litrze, to ok. 0,8 brix.
Mój błąd.
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz
No dobrze ale czy jesteś w stanie Małgorzato przybliżyć skąd te liczby i skąd się wzięło akurat 8 Brix? Czy 8g cukru na litr to aby na pewno 8 Brix?
Odpowiedz
Nie podam Ci dokładnych obliczeń, bo nie znam dokładnie parametrów Twojego koncentratu. Nie wiem, ile zostawić na niecukry.
Jednego jestem pewna, że 8 brix, to cukru jest mniej, niż 8g/l, tylko nie umiem określić o ile mniej.
Można jedynie proporcjonalnie szacować na podstawie danych dotyczących innych soków jabłkowych.

Edit:
8g cukru na litr, to ok. 0,8 brix.
Mój błąd.
Odpowiedz
Troszkę mnie to konfuduje, ponieważ podajesz bardzo precyzyjne proporcje 886ml :114ml nie podając skąd dokładnie takie wyliczenia??
Przyjmijmy do obliczeń ze ten koncentrat ma 70Brix, chyba ze jeszcze jakieś inne brakujące parametry masz na myśli?
Odpowiedz
(2025-10-28 07:09 PM)wojcyl napisał(a): Z racji, że mój refraktometr ma skalę do 30Brix, rozcieńczyłem do pomiaru koncentrat w proporcji 1:2 z wodą. Otrzymałem pomiar ok 23,4Brix, czyli nierozcieńczony koncentrat powinien mieć ok 70Brix.

Pamiętaj, że Brix to gramy cukru w 100 gramach roztworu. 
Więc rozcieńczając 1:2 z wodą jest duża różnica, czy rozcieńczysz 1:2 objętościowo czy 1:2 wagowo.

Ale, idąc do meritum,
Najlepiej moim zdaniem jest zapasteryzować lub sobie porcję soku z którego robiłeś cydr w słoikach (lub zamrozić w plastikowych butelkach).
Masz jego dokładne pomiary i możesz dokładnie określić ile było cukru i ile go dodać.
I wiesz co w nim było, bo w tym koncentracie nie wiesz ile i jakich zawiera on konserwantów i co tam w nim złego siedzi.
Odpowiedz
Nie powiem Ci na szybko jak dokładnie działa ten kalkulator i czy się skaluje dla dużych gęstości, bo robiłem go 10 lat temu i musiałbym odkopać kod Smile
Ale ogólnie pomiar Brix koncentratu wygląda OK, one mają ~70 Brix.

Teraz bierzesz tabele Circular 440 i tam masz:

Czyli gdyby to była woda z cukrem, to byłoby tam cukru ~940g/L. Ale to nie są tylko cukry, tylko ogólnie wszystkie rozpuszczone substancje. W soku/koncentracie jabłkowym cukry stanowią średnio 82% rozpuszczonych substancji (+/- 10%). Czyli w tym koncentracie jest jakieś 750 g/L cukru. Czyli ~11mL to odpowiednik 8g cukru.
Odpowiedz
Zbyszku, masz rację nie pomyślałem o tym że rozcieńczając 10ml koncentratu z 20ml wody pracuję na objętości a nie wadze. Nie mniej faktycznie te 70 Brix myślę, że może być zgodne z prawdą, bo faktycznie wielu producentów koncentraty o takich parametrach oferuje.

Bartku, dziękuję za przypomnienie o tych tabelach oraz krótkie i zwięzłe przedstawienie metodologii obliczeń. Teraz już wszystko dla mnie jest jasne.

BTW. myślę, że najlepszą metodą byłoby jeszcze empiryczne porównanie nagazowania tego samego cydru z dodatkiem 11ml na litr koncentratu i 8g sacharozy przy pomocy manometrów założonych na butelki. Mam nadzieję, tylko że moje manometry mocowane na trytytki się przy tym nie rozszczelnią i cały pomiar nie pójdzie na marne Big Grin

Dziękuję wszystkim uczestnikom dyskusji za zaangażowanie i pomoc w moich rozważaniach Smile
Pozdrowienia
Odpowiedz
Moje wyliczenia nie są precyzyjne. Zaznaczyłam, że to na skróty. 
Widzę teraz, że pomyliłam się wcześniej o 1 miejsce z przecinkiem.

Poprawiam się i podaję, ile należałoby rozcieńczyć objętościowo Twój koncentrat z 70 brix do 0,8 brix, żeby zamknąć się w 1 litrze.

Matematycznie wygląda to tak:
(0,8brix * 1000ml)/70brix=11,42ml
Oznacza to, że na 1 litr roztworu o 0,8 brixach, potrzebujesz wziąć 988,58 ml cydru (przy założeniu 0 brix) i 11,42 ml koncentratu o 70 brixach.

Widzę, że Koledzy dokładniej rozpracowali już temat, ale może się komuś jeszcze przyda ta uproszczona metoda. Smile
Odpowiedz

Skocz do: