2025-10-28 07:09 PM
Dobry wieczór,
Chciałbym nieco wprowadzić modyfikacji do mojego warsztatu i wyeliminować dodawanie sacharozy przy butelkowaniu do refermentacji.
Robię cydr z czystego soku jabłkowego i chciałbym aby wpisywał się on w świetle ustawy w kryteria cydru jakościowego, do którego produkcji ustawodawca nie dopuszcza używania sacharozy.
W drodze prób i błędów ustaliłem, że dotychczas optymalną dla mnie ilością sacharozy jest 8g/L (przy 10g/L cydr w temperaturze pokojowej za szybko uciekał z butelek)
Planuję zastąpić jednak ten dodatek sacharozy koncentratem soku jabłkowego.
Koncentrat to odparowany sok, także w kryteriach ustawy się jak najbardziej moim zdaniem mieści.
Nabyłem klarowną wersję koncentratu PURENA (widziałem, że nawet tutaj kilkukrotnie na nim nastawialiście cydry).
Z racji, że mój refraktometr ma skalę do 30Brix, rozcieńczyłem do pomiaru koncentrat w proporcji 1:2 z wodą. Otrzymałem pomiar ok 23,4Brix, czyli nierozcieńczony koncentrat powinien mieć ok 70Brix.
No i teraz pojawia się pytanie ile w takim razie w tym koncentracie jest faktycznie cukru i jak policzyć odpowiednik dla tych 8g sacharozy na litr cydru?
Próbowałem Bartku korzystać z Twojego kalkulatora ale chyba nie do końca wiem z której wartości w nim skorzystać
Proszę o pomoc w obliczeniach
Chciałbym nieco wprowadzić modyfikacji do mojego warsztatu i wyeliminować dodawanie sacharozy przy butelkowaniu do refermentacji.
Robię cydr z czystego soku jabłkowego i chciałbym aby wpisywał się on w świetle ustawy w kryteria cydru jakościowego, do którego produkcji ustawodawca nie dopuszcza używania sacharozy.
W drodze prób i błędów ustaliłem, że dotychczas optymalną dla mnie ilością sacharozy jest 8g/L (przy 10g/L cydr w temperaturze pokojowej za szybko uciekał z butelek)
Planuję zastąpić jednak ten dodatek sacharozy koncentratem soku jabłkowego.
Koncentrat to odparowany sok, także w kryteriach ustawy się jak najbardziej moim zdaniem mieści.
Nabyłem klarowną wersję koncentratu PURENA (widziałem, że nawet tutaj kilkukrotnie na nim nastawialiście cydry).
Z racji, że mój refraktometr ma skalę do 30Brix, rozcieńczyłem do pomiaru koncentrat w proporcji 1:2 z wodą. Otrzymałem pomiar ok 23,4Brix, czyli nierozcieńczony koncentrat powinien mieć ok 70Brix.
No i teraz pojawia się pytanie ile w takim razie w tym koncentracie jest faktycznie cukru i jak policzyć odpowiednik dla tych 8g sacharozy na litr cydru?
Próbowałem Bartku korzystać z Twojego kalkulatora ale chyba nie do końca wiem z której wartości w nim skorzystać
Proszę o pomoc w obliczeniach


