2020-08-24 08:28 PM
Cześć.
Mam starą odmianę jabłoni, odmiany nie znam, w tym roku dojrzała w pierwszej połowie sierpnia. Jako deserowa smaczna tylko niedojrzała. Później traci kwasy i robi się bardzo miękkie oraz mdłe.
Soku próbowaliśmy bezpośrednio po tłoczeniu, jest za słodki, nie czuć kwasu. Z ciekawości sprawdziłem blg i pływak pokazał 14. Jabłka przejrzałe, czyli idealne na cydr ;-)
Za mało było materiału by mi się chciało robić nastaw, ale w przyszłym roku nie omieszkam lepiej zadbać i zebrać nim znowu rzucą się na nie sarny. Na pewno konieczne będzie dodanie odmiany z taninami, a może i kwaśnej.
Jakby ktoś chciał zrazy to żaden problem
Mam starą odmianę jabłoni, odmiany nie znam, w tym roku dojrzała w pierwszej połowie sierpnia. Jako deserowa smaczna tylko niedojrzała. Później traci kwasy i robi się bardzo miękkie oraz mdłe.
Soku próbowaliśmy bezpośrednio po tłoczeniu, jest za słodki, nie czuć kwasu. Z ciekawości sprawdziłem blg i pływak pokazał 14. Jabłka przejrzałe, czyli idealne na cydr ;-)
Za mało było materiału by mi się chciało robić nastaw, ale w przyszłym roku nie omieszkam lepiej zadbać i zebrać nim znowu rzucą się na nie sarny. Na pewno konieczne będzie dodanie odmiany z taninami, a może i kwaśnej.
Jakby ktoś chciał zrazy to żaden problem