2024-10-05 07:12 AM
Szczepanówka do gospodarstwo ogrodnicze, które w swojej ofercie ma dwa cydry: rocznik 2016 oraz 2018. Wygląda na wyprzedaż zapasów.
Szczepanówka 2016
Cydr zaskakuje niezwykle intensywnym, bursztynowym kolorem, który zwykle jest zapowiedzią bardzo interesujących wrażeń. Niestety - nie znajduje on uzasadnienia w tym przypadku. W cydrze wyraźnie wyczuwalne są dwa motywy. Jeden - przewodni - podążając za kolorem, przywodzi na myśl słodkie wino: cydr pachnie słodko, karmelkowo oraz ma analogiczny słodki posmaczek - a co ciekawe, jest w pełni wytrawny. Drugi, to pozostający pod spodem, niewspółgrający z nutą przewodnią, smak prostego, neutralnego cydru. Kwasowość bardzo umiarkowana, rzadko spotykana w polskich cydrach. Ciało typowe dla cydru nowoczesnego, krótki posmak. Dziwne wrażenie. Według etykiety, nie zawiera sztucznych barwników i aromatów - to skąd ten kolor i aromat? Jakbym miał zgadywać, postawiłbym na karmelizowany sok jabłkowy.
W tym miejscu chciałbym serdecznie pozdrowić ekipę Trybuszona, która uznała ten cydr za przykład cydru w stylu angielskim... W ogóle chciałbym powiedzieć, że super że zrobiliście ten panel, bo to zainspirowało mnie do zrobienia własnego przeglądu! Ale po raz kolejny nachodzi mnie wątpliwość: czy my na pewno piliśmy te same cydry? ;-)
Kwasowość całkowita: ~4g/l
Gęstość: 0,998 (brak cukru resztkowego)
Brak wolnych siarczynów, całkowite siarczyny ~10ppm (tyle to mogą wyprodukować same drożdże)
Szczepanówka 2018
Ten cydr umarł. Jest cieniem starszego brata. Płaski i bez wyrazu. Podobna jak w poprzednim roczniku nuta aromatyczna tutaj jakby rozwodniona. Cydr jest praktycznie pozbawiony gazu - co sugeruje, że u źródła problemu leży kapsel. Nie ten konkretny - ale ogólnie ten rodzaj kapsli.
Widać, że rocznik 2016 miał inny, bardzo porządny (swoją drogą muszę sobie takie kupić). Ten rocznik ma ten szajs z cienką gąbeczką. Miałem kiedyś takie, ha! - nawet pisałem o nich tutaj.
No cóż... chyba najwyższa pora wycofać ten rocznik.
Kwasowość całkowita: ~4g/l
Gęstość: 0,999 (brak cukru resztkowego)
Brak wolnych siarczynów, całkowite siarczyny ~30ppm
Szczepanówka 2016
Cydr zaskakuje niezwykle intensywnym, bursztynowym kolorem, który zwykle jest zapowiedzią bardzo interesujących wrażeń. Niestety - nie znajduje on uzasadnienia w tym przypadku. W cydrze wyraźnie wyczuwalne są dwa motywy. Jeden - przewodni - podążając za kolorem, przywodzi na myśl słodkie wino: cydr pachnie słodko, karmelkowo oraz ma analogiczny słodki posmaczek - a co ciekawe, jest w pełni wytrawny. Drugi, to pozostający pod spodem, niewspółgrający z nutą przewodnią, smak prostego, neutralnego cydru. Kwasowość bardzo umiarkowana, rzadko spotykana w polskich cydrach. Ciało typowe dla cydru nowoczesnego, krótki posmak. Dziwne wrażenie. Według etykiety, nie zawiera sztucznych barwników i aromatów - to skąd ten kolor i aromat? Jakbym miał zgadywać, postawiłbym na karmelizowany sok jabłkowy.
W tym miejscu chciałbym serdecznie pozdrowić ekipę Trybuszona, która uznała ten cydr za przykład cydru w stylu angielskim... W ogóle chciałbym powiedzieć, że super że zrobiliście ten panel, bo to zainspirowało mnie do zrobienia własnego przeglądu! Ale po raz kolejny nachodzi mnie wątpliwość: czy my na pewno piliśmy te same cydry? ;-)
Kwasowość całkowita: ~4g/l
Gęstość: 0,998 (brak cukru resztkowego)
Brak wolnych siarczynów, całkowite siarczyny ~10ppm (tyle to mogą wyprodukować same drożdże)
Szczepanówka 2018
Ten cydr umarł. Jest cieniem starszego brata. Płaski i bez wyrazu. Podobna jak w poprzednim roczniku nuta aromatyczna tutaj jakby rozwodniona. Cydr jest praktycznie pozbawiony gazu - co sugeruje, że u źródła problemu leży kapsel. Nie ten konkretny - ale ogólnie ten rodzaj kapsli.
Widać, że rocznik 2016 miał inny, bardzo porządny (swoją drogą muszę sobie takie kupić). Ten rocznik ma ten szajs z cienką gąbeczką. Miałem kiedyś takie, ha! - nawet pisałem o nich tutaj.
No cóż... chyba najwyższa pora wycofać ten rocznik.
Kwasowość całkowita: ~4g/l
Gęstość: 0,999 (brak cukru resztkowego)
Brak wolnych siarczynów, całkowite siarczyny ~30ppm