Liczba postów: 65
Liczba wątków: 5
Dołączył: 2019 Feb
Reputacja:
0
Lokalizacja: Rybnik
Czytałem kilka razy ale nie wiem czy wystarczająco się nad tym pochyliłem. Zastanawiam się nad wsadzeniem Boskoopa i Złotej Renety bo są polecane przez Claude'a Jolicoeur'a. Rozważę też Szarą Renetę (wnosząc z tematu ty taką masz). No i wnoszą coś oprócz kwasów. W szkółkach można też dostać Bramley's Seedling ale w tym całym rozgardiaszu chciał bym wsadzić do cydru coś "lokalnego".
Liczba postów: 610
Liczba wątków: 79
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
41
Boskoop i Renety, oprócz tego że kwaśne, mają też sporo cukru, więc jak najbardziej się nadadzą. Co do szarej, to akurat ja nie jestem fanem, bo to są bardzo kwaśne i mało aromatyczne jabłka. Złota jest lepsza.
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 10
Dołączył: 2019 Oct
Reputacja:
2
Lokalizacja: Okolice Krakowa
Spróbuj antonówki. Najlepiej zwykłej choć i półtora funtowa też pięknie pachnie.
kwasu i zapachu dostarczy.
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 3
Dołączył: 2021 Jan
Reputacja:
3
Lokalizacja: Olsztyn
Z jabłek których zrazy można dostać w Powsinie (bo te ostatnio analizowałem), które późno dojrzewają, są kwaśne i są polecane na cydr to są:
- Northern Spy Claude Jolicoeur pisze że jednoodmianowe cydry z tej odmiany są bardzo kwaśne i jakoś specjalnie mu nie smakują, w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars" ta odmiana też jest wymieniona jako polecana, wysokie kwasy, niskie taniny, polecana również przez New York State Horticultural Society jako odmiana do cydru
- King David - wymieniona w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars", wysokie kwasy, wysokie taniny
- Kalwila Czerwona Zimowa (Calville rogue d'hiver) - wymieniona w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars", wysokie kwasy, niskie taniny
- Bramley’s Seedling - wymieniona w książce "Cider Apples: Rare and Heritage Fruit Cultivars", wysokie kwasy, niskie taniny, polecana również przez New York State Horticultural Society jako odmiana do cydru
- Pepina Linneusza (Yellow Bellflower) - używana do cydru według Pomiferous, polecana też w "A study of cider making in France, Germany and England" z 1903r
- Antonówka Zwykła (Antonovka) - używana do cydru według Pomiferous, Polska cydrownia "Kwaśne Jabłko" ma cydr jednoodmianowy z Antonówki jest kwaśny i aromatyczny
- Grochówka (Bohnapfel) - używana do cydru według Pomiferous
- Reneta Szampańska - polecana w "A study of cider making in France, Germany and England" z 1903r
- Reneta Kanadyjska - polecana w "A study of cider making in France, Germany and England" z 1903r
Liczba postów: 65
Liczba wątków: 5
Dołączył: 2019 Feb
Reputacja:
0
Lokalizacja: Rybnik
Dzięki. Widać, że wybór jest duży. Nad Antonówką się zastanawiałem ale wydawała mi się zbyt wczesna. Grochówki też używają w Szwajcarii na cydr więc coś jest z tym na rzeczy. Chyba zdecyduję się na Antonówkę, Renetę Złotą, Grochówkę i Boskoopa na próbę bo może nie przetrwać mrozów podkarpackich. Daje to jako tako dobry rozrzut dat dojrzewania. Chyba kupię w eko-ogrodniku bo oferują wszystkie te odmiany i na podkładkach z Antonówki.
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 10
Dołączył: 2019 Oct
Reputacja:
2
Lokalizacja: Okolice Krakowa
Antonówka półtora funtowa i Grochówka u mnie rośnie, więc jakbyś chciał szczepić to mogę coś uciąć.