Jak pozbyć się zapachu drożdży?
#1
Udało mi się zrobić wzmacniane wino z aronii, pigwowca i jabłka. W dwu ostatnich czuć nieco zapach drożdży (smak jest ok). Jednak tych drożdży (żywych) tam nie ma. Pigwowiec nawet pasteryzowałem. Trochę zapach się zmniejszył, ale dalej czuć. Czy coś (poza czasem) pozwoli pozbyć się tego zapachu?

Smak jest bardzo dobry. Pigwowiec nadaje się do rozrobienia z wodą mineralną a la limoncello. Natomiast jabłko po dosłodzeniu, dodaniu czipsów drewna i dolaniu nieco Porto Tawny nabrało naprawdę ciekawego smaku. Tylko ten zapach drożdży...
Odpowiedz
#2
Nie znam innnego sposobu niż cierpliwie czekać.. Ten zapach w końcu zniknie.
Odpowiedz
#3
U nas znika po ok. pół roku.
Cyderek nie jest krystalicznie przezroczysty, ale drożdży po takim czasie nie czuć już.
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz
#4
Leżakowanie proszę Pana duchom coś oddać musi.
A atak faktycznie to cydr potrzebuje sterylności, czasu (cierpliwości), siarki i bombelków. Big Grin
Tak mi sie w skrócie wydaje z doświadczenia.
Odpowiedz


Skocz do: