2019-01-27 04:59 PM
Poniżej linki do kilku artykułów do których szerszy komentarz będzie w najnowszym wpisie:
-1-
Apple phytochemicals and their health benefits
Jeanelle Boyer and Rui Hai Liu
http://www.nutritionj.com/content/3/1/5
Apple phytochemicals and their health benefits.pdf (Rozmiar: 468,87 KB / Pobrań: 4)
Podsumowanie długoletnich programów badawczych obejmujących swoim zakresem duże populacje. Wyniki dość jednoznacznie łączą regularną konsumpcję jabłek ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka czy chorób układu krążenia, astmy, czy podwyższonego poziomu cholesterolu. To wszysztko dzięki przeciwutleniaczom: polifenolom. Co ciekawe, najwięcej jest ich w skórce, sporo jest tracone podczas wyciskania soku (mętny ma 10%, a klarowny jedynie 3%). Zawartość polifenoli zależy oczywiście od odmiany jabłek, ale też zależy od nasłonecznienia, nawożenia, czy stosowania środków ochrony roślin. Przechowywanie owoców oraz pasteryzacja soku mają nieistotny wpływ na ich zawartość. Natomiast dość łatwo się utleniają, np. podczas maceracji.
-2-
Polyphenol Profiles of French Cider Apple Varieties (Malus domestica sp.)
Philippe Sanoner, Sylvain Guyot, Nathalie Marnet, Daniel Molle,† and J.-F. Drilleau
https://eurekamag.com/pdf/003/003528317.pdf
Polyphenol Profiles of French Cider Apple Varieties.pdf (Rozmiar: 52,87 KB / Pobrań: 13)
Porównanie zawartości polifenoli, w tym procyjanidyn czyli tanin, w tak zwanych "cydrowych" odmianach jabłek, oraz dla odniesienia: w deserowym Golden Delicjuszu. Cydrowe jabłka zawierają kilkakrotnie więcej tych związków - czyli de facto, z perspektywy poprzedniego artykułu, są zdecydowanie zdrowsze. Pytanie na ile takie jabłka są "jadalne", czy ze względu na swój gorzko-ściągający smak nie nadają się wyłącznie na cydr.
-3-
Polyphenolic Compounds Analysis of Old and New Apple Cultivars and Contribution of Polyphenolic Profile to the In Vitro Antioxidant Capacity
Josephine Kschonsek, Theresa Wolfram, Annette Stöckl and Volker Böhm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5789330/
Polyphenolic_Compounds_Analysis_of_Old_and_New_App.pdf (Rozmiar: 419,61 KB / Pobrań: 8)
Ci miłośnicy barokowych tytułów ostatecznie potwierdzili moją wysnutą na podstawie poprzednich artykułów hipotezę: nowe odmiany jabłek są uboższe w polifenole i są przez to mniej zdrowe. Publikacja kończy się rekomendacją, żeby wybierać stare odmiany!
-4-
Quantitation of Polyphenols in Different Apple Varieties
Urska Vrhovsek, Adeilo Rigo Tonon, Fluvio Mattivi
https://eurekamag.com/pdf/004/004465701.pdf
Quantitation of Polyphenols in Different Apple Varieties_Vrhovsek.pdf (Rozmiar: 58,18 KB / Pobrań: 8)
Porównanie zawartości polifenoli w kilku sztandarowych odmianach jabłek, m.in. Granny Smith, Gala, Golden Delicjusz, Fuji.
Najlepiej z tego towarzystwa wygląda - ku mojemu zaskoczeniu - Granny Smith, ale wciąż przegrywa z kretesem w porównaniu ze starymi odmianami.
Pozostałe - kiepsko.
-5-
Polyphenol content and antiradical activity in different apple varieties
J. Lachman, M. Šulc, J. Sus, O. Pavlíková
https://www.agriculturejournals.cz/publi.../51349.pdf
Polyphenol content and antiradical activity in different apple varieties.pdf (Rozmiar: 248,42 KB / Pobrań: 11)
Kolejne zestawienie zawartości polifenoli dla szeregu typowych odmian, m.in.: Szampion, Topaz, Gloster, Jonagold, Rubin, etc.
-6-
The profile of polyphenols and antioxidant properties of selected apple cultivars grown in Poland
Aleksandra Duda-Chodak, Tomasz Tarko, Paweł Satora, Paweł Sroka
https://www.researchgate.net/publication/233606550
39_TheprofileofpolyphenolsandantioxidantpropertiesofselectedapplecultivarsgrowninPoland.PDF (Rozmiar: 258,97 KB / Pobrań: 12)
I na koniec coś z naszego podwórka - zestawienie zawartości polifenoli w najpopularniejszych w Polsce odmianach. Ponownie Gala wypada mizernie, za to Ligol niczego sobie (oczywiście porównując z innymi "nowymi" odmianami). Chociaż z tym Ligolem to sam nie wiem, widziałem inne publikacje, w których ta odmiana zamykała stawkę... trzeba by więcej czasu poświęcić na analizę tych wyników - ale myślę że na moje potrzeby na razie wystarczy!
-1-
Apple phytochemicals and their health benefits
Jeanelle Boyer and Rui Hai Liu
http://www.nutritionj.com/content/3/1/5
Apple phytochemicals and their health benefits.pdf (Rozmiar: 468,87 KB / Pobrań: 4)
Podsumowanie długoletnich programów badawczych obejmujących swoim zakresem duże populacje. Wyniki dość jednoznacznie łączą regularną konsumpcję jabłek ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka czy chorób układu krążenia, astmy, czy podwyższonego poziomu cholesterolu. To wszysztko dzięki przeciwutleniaczom: polifenolom. Co ciekawe, najwięcej jest ich w skórce, sporo jest tracone podczas wyciskania soku (mętny ma 10%, a klarowny jedynie 3%). Zawartość polifenoli zależy oczywiście od odmiany jabłek, ale też zależy od nasłonecznienia, nawożenia, czy stosowania środków ochrony roślin. Przechowywanie owoców oraz pasteryzacja soku mają nieistotny wpływ na ich zawartość. Natomiast dość łatwo się utleniają, np. podczas maceracji.
-2-
Polyphenol Profiles of French Cider Apple Varieties (Malus domestica sp.)
Philippe Sanoner, Sylvain Guyot, Nathalie Marnet, Daniel Molle,† and J.-F. Drilleau
https://eurekamag.com/pdf/003/003528317.pdf
Polyphenol Profiles of French Cider Apple Varieties.pdf (Rozmiar: 52,87 KB / Pobrań: 13)
Porównanie zawartości polifenoli, w tym procyjanidyn czyli tanin, w tak zwanych "cydrowych" odmianach jabłek, oraz dla odniesienia: w deserowym Golden Delicjuszu. Cydrowe jabłka zawierają kilkakrotnie więcej tych związków - czyli de facto, z perspektywy poprzedniego artykułu, są zdecydowanie zdrowsze. Pytanie na ile takie jabłka są "jadalne", czy ze względu na swój gorzko-ściągający smak nie nadają się wyłącznie na cydr.
-3-
Polyphenolic Compounds Analysis of Old and New Apple Cultivars and Contribution of Polyphenolic Profile to the In Vitro Antioxidant Capacity
Josephine Kschonsek, Theresa Wolfram, Annette Stöckl and Volker Böhm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5789330/
Polyphenolic_Compounds_Analysis_of_Old_and_New_App.pdf (Rozmiar: 419,61 KB / Pobrań: 8)
Ci miłośnicy barokowych tytułów ostatecznie potwierdzili moją wysnutą na podstawie poprzednich artykułów hipotezę: nowe odmiany jabłek są uboższe w polifenole i są przez to mniej zdrowe. Publikacja kończy się rekomendacją, żeby wybierać stare odmiany!
-4-
Quantitation of Polyphenols in Different Apple Varieties
Urska Vrhovsek, Adeilo Rigo Tonon, Fluvio Mattivi
https://eurekamag.com/pdf/004/004465701.pdf
Quantitation of Polyphenols in Different Apple Varieties_Vrhovsek.pdf (Rozmiar: 58,18 KB / Pobrań: 8)
Porównanie zawartości polifenoli w kilku sztandarowych odmianach jabłek, m.in. Granny Smith, Gala, Golden Delicjusz, Fuji.
Najlepiej z tego towarzystwa wygląda - ku mojemu zaskoczeniu - Granny Smith, ale wciąż przegrywa z kretesem w porównaniu ze starymi odmianami.
Pozostałe - kiepsko.
-5-
Polyphenol content and antiradical activity in different apple varieties
J. Lachman, M. Šulc, J. Sus, O. Pavlíková
https://www.agriculturejournals.cz/publi.../51349.pdf
Polyphenol content and antiradical activity in different apple varieties.pdf (Rozmiar: 248,42 KB / Pobrań: 11)
Kolejne zestawienie zawartości polifenoli dla szeregu typowych odmian, m.in.: Szampion, Topaz, Gloster, Jonagold, Rubin, etc.
-6-
The profile of polyphenols and antioxidant properties of selected apple cultivars grown in Poland
Aleksandra Duda-Chodak, Tomasz Tarko, Paweł Satora, Paweł Sroka
https://www.researchgate.net/publication/233606550
39_TheprofileofpolyphenolsandantioxidantpropertiesofselectedapplecultivarsgrowninPoland.PDF (Rozmiar: 258,97 KB / Pobrań: 12)
I na koniec coś z naszego podwórka - zestawienie zawartości polifenoli w najpopularniejszych w Polsce odmianach. Ponownie Gala wypada mizernie, za to Ligol niczego sobie (oczywiście porównując z innymi "nowymi" odmianami). Chociaż z tym Ligolem to sam nie wiem, widziałem inne publikacje, w których ta odmiana zamykała stawkę... trzeba by więcej czasu poświęcić na analizę tych wyników - ale myślę że na moje potrzeby na razie wystarczy!