Chmielenie cydru
#1
Cześć

Cydr gdy jeszcze jest w butli po dodaniu chmielu i pozostawieniu go na pare dni nabiera takich ładnych wyczuwalnych cytrusowych aromatów przełamanych chmielem, lecz po zamknięciu cydru w butelkach do nagazowania wcześniejsze aromaty zupełnie znikają. Nawet jak dodam 3x wiecej chmielu niż zalecane. 

Czemu ten chmielowy zapach znika nie wiem

Ktoś zagłębiał może temat jak utrwalić ten smak ?
Odpowiedz
#2
Niestety to jest popularna przypadłość, podobnie zresztą jak w przypadku piwa, chociaż w cydrze te chmielowe aromaty zaczynają zanikać wcześniej, zwykle już po kilku tygodniach. Nie spotkałem się ze skutecznym sposobem utrwalania. Trzeba chmielić na bieżąco i pić na świeżo, jak tylko się nagazuje.
Odpowiedz
#3
Ale to juz nawet nie czuć po 4 dniach od zamkniecia Big Grin

A próbowałeś moze gotowac chmiel lub jakies inne zabiegi?
Odpowiedz


Skocz do: