Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr?
#41
A'propos pkt.3 - myślę że właśnie dlatego tak dużo wśród typowo cydrowych odmian jest jabłek "słodko-gorzkich", żeby nie musieć chodzić na kompromis pomiędzy kwasem i taninami Smile

Ech... tylko, że trzeba je mieć.

Jeszcze małe podsumowanie dotyczące
cydrów z gotowych soków NFC.
Myślę, że jednak już na wstępie dużo tracą
w stosunku do cydrów ze świeżego soku.
I myślę, że to nie dosładzanie o około 2 Blg ma na to wpływ.
Odpowiedz
#42
Czy ktoś próbował przerobić Starkinga?

Próbując pierwszych jabłuszek z Dabinetta przyszedł mi na myśl Starking. Ma on sporo tanin, niewiele mniej, wydawało by się organoleptycznie, niż świeży Dabinett, stąd moje skojarzenie.
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz


Skocz do: