Pierwszy cydr - nie wystartował
#1
W 25 l. wiadrze umieściłem około 20 l. świeżo wyciśniętego soku.
Dodałem drożdże, oraz pożywkę. Po 3 dniach dodałem kolejną porcję pożywki.
Wiadro zaniosłem do piwnicy (temp. około 19-20 stopni Celsjusza).
Od tego czasu minęło 10 dni. Woda w rurce fermentacyjnej od początku stoi w miejscu.
Obecnie sok jest bardzo kwaśny, może lekko wytrawny. Blg 1.
Czy z tego cydru coś wyjdzie? Mogę zacząć butelkowanie?

Proszę o rady Smile
Odpowiedz
#2
Brak słodyczy oznacza wytrawność. Kwaśność może wynikać z dużej kwasowości jabłek. BLG 1 oznacza, że wystartował i drożdże ładnie jadły cukier przez te 10 dni. Brak ruchu w rurce oznacza, że miałeś nieszczelny fermentor. Osobiście zlałbym znad osadu (raz, a może kilka razy) i poczekał aż się wyklaruje.
Odpowiedz
#3
Co do BLG, to kilka dni wcześniej był około 5.
Odpowiedz
#4
czy wyjdzie?...już wyszło - masz cydr!
Odpowiedz


Skocz do: