Przegląd cydrów: Cydr Swoszowicki
#11
Witam Wszystkich pierwszo-postnie!

Dla ścisłości terminologicznej:

Ocet jabłkowy (szerzej: owocowy) powstaje z soku (z owoców) w wyniku jednoczesnej fermentacji alkoholowej i octowej.
Ocet cydrowy (podobnie jak winny) powstaje z gotowego cydru (wina) w wyniku fermentacji octowej.

Źródło: PN-EN 13188:2002 Ocet -- Produkt otrzymany z surowców pochodzenia rolniczego -- Definicje, wymagania, znakowanie
Odpowiedz
#12
@kuneg specjalnie dla Ciebie:

       

Kwasowość lotna mojego octu - od dzisiaj CYDROWEGO ;-) - wynosi 36g/l [kwasu octowego].
Więc jest zasadnicza różnica!

Ciekawe, ta metoda Garcia-Tena faktycznie coś mierzy... Pytanie na ile dokładnie w moim wykonaniu Smile
Odpowiedz


Skocz do: