2024-10-23 12:52 AM
Witam Wszystkich pierwszo-postnie!
Dla ścisłości terminologicznej:
Ocet jabłkowy (szerzej: owocowy) powstaje z soku (z owoców) w wyniku jednoczesnej fermentacji alkoholowej i octowej.
Ocet cydrowy (podobnie jak winny) powstaje z gotowego cydru (wina) w wyniku fermentacji octowej.
Źródło: PN-EN 13188:2002 Ocet -- Produkt otrzymany z surowców pochodzenia rolniczego -- Definicje, wymagania, znakowanie
Dla ścisłości terminologicznej:
Ocet jabłkowy (szerzej: owocowy) powstaje z soku (z owoców) w wyniku jednoczesnej fermentacji alkoholowej i octowej.
Ocet cydrowy (podobnie jak winny) powstaje z gotowego cydru (wina) w wyniku fermentacji octowej.
Źródło: PN-EN 13188:2002 Ocet -- Produkt otrzymany z surowców pochodzenia rolniczego -- Definicje, wymagania, znakowanie