Samochwała
Cześć - uznałem, że czas najwyższy się w końcu pochwalić sukcesami.
W tym roku mam plon większy o przynajmniej 30% i to jest pierwsze wow bo rok nie dopisywał pogodą.
Drugie wow to cukier. Yarmington Mill skończył z 17,5 brix, a Dabinet z 14 brix.
Grubo odpaliły. Przy wyciskaniu soku nie można było się opędzić od os. Sam załatwiłem ze 20 sztuk- jestem ciekawy skąd one się biorą bo gniazd nie widzę.
Pomimo tego, że rok jest super-zły klimatycznie to jabłka dają radę.
U nas do połowy maja było zimno i sucho, później niezbyt ciepłe lato i teraz jesień 2-3 tygodnie wcześniej niż zazwyczaj... I przymrozki wiosenne około kwitnienia. A i opryski zrobiłem na minimum tylko 2x na grzybka i robalka jakoś po kwitnieniu ponieważ przystąpiłem do programu "integrowanej produkcji", więc nic nie wskazywało na wyższy plon. A jednak jest. Najprawdopodobniej drzewka się rozrosły i powiększyły, stąd i plon większy - rosną dopiero 3 rok, więc powinny w przyszłym roku wejść w optimum dla sadu.
Dzięki temu forum dopracowałem technologię produkcji cydru, ach żeby tak jeszcze bezalkoholowe zrobić - może to i sacrum profanum, ale taki jest rynek niestety, ale jeszcze coś wymyślimy, prawda?
No i żeby to sprzedać za godną cenę bez tego całego marketingu i hype jak to robią top-cydrownie… Nie chce mi się - wolę skupić się na produkcji i dopieszczaniu/urozmaicaniu towaru.
Odpowiedz
Gratulacje Smile
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz
Gratulacje :-) Piękne parametry. 

Pytanie tylko, co dalej, bo wg prawa cydr może mieć zawartość alkoholu do 8.5 %, a z 17.5 Brixów to wyjdzie koło 10 ;-) Ale to taki offtop, na pewno można wody dolać ;-) 

(2025-10-07 07:07 AM)szo napisał(a): No i żeby to sprzedać za godną cenę bez tego całego marketingu i hype jak to robią top-cydrownie… Nie chce mi się - wolę skupić się na produkcji i dopieszczaniu/urozmaicaniu towaru.

Nie ma takiej możliwości.
60% twojego trudu i pracy to będzie sprzedaż; a 40% produkcja cydru.
I niestety, lepiej się sprzedaje kiepski produkt z dobrym marketingiem, niż wyśmienity produkt bez marketingu.
Odpowiedz

Skocz do: