2018-09-04 06:06 AM
Zmierzenie zawartości cukru teraz jak najbardziej ma sens - upewnisz się że ferementacja się skończyła. Z tym, że refraktometr działa tylko dla świeżego soku - zawartość alkoholu w nieodwracalny sposób zakłamuje pomiar. Potrzebujesz areometr - jak nie możesz pobrać próbek, to pozostaje wsadzić go bezpośrednio do wiadra.
Chmieli jeszcze nie próbowałem, chociaż akurat mam niedługo w planie, natomiast co do nut dębowych, to mnie osobiście nie pasuje to to cydru. Jeśli chcesz eksperymentować z drewno-pochodnymi aromatami, to bardziej skłaniałbym się ku akacji, ewentualnie wiśni.
Też mi kiedyś chodził po drodze Calvados, ale koszt wejścia jest spory (alembik), i jest przy tym kupa roboty - odpuściłem.
Wszystkie naturalne cukry, miody, soku, etc. wywołają wtórną fermentację. Albo zapasteryzujesz, albo pozostają słodziki, np. Erytrol.
Chmieli jeszcze nie próbowałem, chociaż akurat mam niedługo w planie, natomiast co do nut dębowych, to mnie osobiście nie pasuje to to cydru. Jeśli chcesz eksperymentować z drewno-pochodnymi aromatami, to bardziej skłaniałbym się ku akacji, ewentualnie wiśni.
Też mi kiedyś chodził po drodze Calvados, ale koszt wejścia jest spory (alembik), i jest przy tym kupa roboty - odpuściłem.
Wszystkie naturalne cukry, miody, soku, etc. wywołają wtórną fermentację. Albo zapasteryzujesz, albo pozostają słodziki, np. Erytrol.