Fermentowanie świezo wycisnietego soku
#11
Ok, już streszczam...

Zrobiło się nerwowo, na zdjęciu poniżej dziwne "coś" co zaobserwowałem po przyjściu z pracy:

[Obrazek: https://images90.fotosik.pl/40/913756c4fafb58a4med.jpg]

"Nie biegaj jak indyk bez głowy" mówi druga polówka a w głowie tylko: Co to(...)?!

W drugim nastawie jakoś tak to wieczko jakby bardziej wypchane, w pierwszym tak dziwnie odgięte jakby nie było tak "pełne":

[Obrazek: https://images90.fotosik.pl/40/203290aa9367ae5fmed.jpg]

Co dalej?
ZLEWAM!

Zabrałem się za dezynfekcje i zlewanie. 
Tyle poszło w kanał:

[Obrazek: https://images90.fotosik.pl/40/9feb1e35c10db605med.jpg]

Dodałem 1.6g p. potasu do nastawu.

Słój po zlaniu:

[Obrazek: https://images90.fotosik.pl/40/9e0af0c9c1664901med.jpg]

[Obrazek: https://images89.fotosik.pl/39/57ffbd50caf2c93emed.jpg]


Badanie multimierzem: 

[Obrazek: https://images91.fotosik.pl/40/a8dc1c91357d3579med.jpg]

[Obrazek: https://images90.fotosik.pl/40/3279c68b76bd13f3med.jpg]

Dokupiłem dzisiaj miękki wężyk do kranika żeby lepiej się zlewało plus zaopatrzyłem się w chmiel i worek do gotowania, ale to musi zaczekać.

[Obrazek: https://images90.fotosik.pl/40/81156f630d775688med.jpg]


Nie ma co się sensorycznie rozwodzić, jeszcze to jest za młode to raz, a dwa to coś poszło nie tak. 
Krótko: Tuż po zlaniu sprawia wrażenie musującego, sporo owocowego aromatu i dość wysoka słodycz finisz jakby cierpki, zapach? Czyżby drożdżowy?  Zgaduje. Niestety z wina dobry nie jestem a dokładniej nie potrafię nazwać tego co czuje. 

[Obrazek: https://images91.fotosik.pl/40/03ab9a3c7a5d6c29med.jpg]

Czekam na dalszy rozwój sytuacji z pierwszym nastawem. 
Z początkiem następnego tygodnia plan na coś nowego, prawdopodobnie na innych drożdżach a sam materiał na sok z tych samych jabłek. 

Jutro lecę z drugim wiadrem.

[Obrazek: https://images91.fotosik.pl/40/3af7b41d002306c2med.jpg

Pozdrawiam i dzięki za szybką odpowiedź!
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Fermentowanie świezo wycisnietego soku - przez Mekinsky - 2018-09-18 09:43 PM

Skocz do: