Czas (siarkowanie - zadanie drożdży)
#20
W przypadku tych moich drożdży (UCLM S325) zalecane są dwie dawki, mniej więcej 2/3 w dobę po drożdżach i druga dawka w połowie fermentacji.
Przy miodach pitnych schemat pożywkowania, którego używam zakłada 4 dawki pożywki - po 1, 2 i 3 dobach oraz po odfermentowaniu 1/3 cukrów lecz nie później niż po 7 dobach. Dwie pierwsze dawki to Fermaid O, pozostałe to mieszanki Fermaid K i DAP.
Fermaid O nie uwalnia się dłużej, ale to jest 'organic' nitrogen i jest go dość mały procent. Teoretycznie przez to, że jest pochodzenia organicznego przyswaja się gorzej (wolniej) niż ten z DAP, chociaż zalecane dodawanie pożywki co 24h pokazuje, że nie jest to bardzo małe tempo.
Swoją drogą jak czytam, że wolniejsza fermentacja wskutek braku substancji odżywczych jest korzystna dla bukietu, a z drugiej teoretycznie i potwierdza mi się to w praktyce, że brak składników jest stresorem dla drożdży, które zamiast pierdzieć czysto CO2 wydalają z siebie siarkowodór, to mam niezły mindfuck. Chyba, że cydr ze względu na lekkość jest na tyle specyficzny, że trochę inne reguły tu obowiązują.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Czas (siarkowanie - zadanie drożdży) - przez pawel - 2018-10-07 11:09 AM
RE: Czas (siarkowanie - zadanie drożdży) - przez tibek - 2018-11-13 02:50 PM

Skocz do: