Dziękuję Bartku za wyjaśnienie zagadnienia. Swoją drogą świetny blog, bardzo dużo fachowej wiedzy - podziwiam!
Żeby nie zakładać nowego tematu będę notował tutaj postępy.
Nastawione w dniu 13 listopada, wtorek. Cała familia zaraz po nastawieniu prezentowała się tak:
[Obrazek: https://thumb.ibb.co/hBuv4f/5.jpg]
1) W balon o pojemności 34L wlałem ~31L soku po nieudanej pasteryzacji (od nich zaczął się ten temat).
Po wlaniu soku:
[Obrazek: https://thumb.ibb.co/gqBsjf/1.jpg]
Dzień po dodaniu drożdży:
[Obrazek: https://thumb.ibb.co/gsVk4f/2.jpg]
2) W dwie damy 5L każda, wlałem łącznie ~8L świeżo wyciśniętego za pomocą prasy soku ~12BLG
Po wlaniu soku:
[Obrazek: https://thumb.ibb.co/ib3iqL/3.jpg]
Dzień po dodaniu drożdży:
[Obrazek: https://thumb.ibb.co/nouHH0/4.jpg]
Wykorzystałem dwie paczki poniższych drożdży.
Co ciekawe nie ma na nich informacji o szczepie ?
[Obrazek: https://images.obi.pl/product/PL/415x415/634939_1.jpg]
Oraz dwie paczki takiej pożywki
[Obrazek: https://esencjesmaku.pl/userdata/gfx/44f...f946c1.jpg]
Rozdzieliłem je proporcjonalnie względem ilości wlanego w naczynia soku.
Fermentacja odbywa się w warunkach domowych z dala od grzejnika.
Ciche tłoczki obecnie pracują nieprzerwanie. Ja obecnie rozglądam się juz za jakimś naczyniem
do którego będę mógł na chwilę zlać cydr aby później wlać go ponownie na cichą.
Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą, mianowicie czy jeśli po zlaniu i ponownym wlaniu dodam
środek klarujący, to czy jest sen trzymać go ponownie powiedzmy przez ~3 tyg. w balonie?
Czy te środki klarujące wpływają jakoś na smak?
Żeby nie zakładać nowego tematu będę notował tutaj postępy.
Nastawione w dniu 13 listopada, wtorek. Cała familia zaraz po nastawieniu prezentowała się tak:
[Obrazek: https://thumb.ibb.co/hBuv4f/5.jpg]
1) W balon o pojemności 34L wlałem ~31L soku po nieudanej pasteryzacji (od nich zaczął się ten temat).
Po wlaniu soku:
[Obrazek: https://thumb.ibb.co/gqBsjf/1.jpg]
Dzień po dodaniu drożdży:
[Obrazek: https://thumb.ibb.co/gsVk4f/2.jpg]
2) W dwie damy 5L każda, wlałem łącznie ~8L świeżo wyciśniętego za pomocą prasy soku ~12BLG
Po wlaniu soku:
[Obrazek: https://thumb.ibb.co/ib3iqL/3.jpg]
Dzień po dodaniu drożdży:
[Obrazek: https://thumb.ibb.co/nouHH0/4.jpg]
Wykorzystałem dwie paczki poniższych drożdży.
Co ciekawe nie ma na nich informacji o szczepie ?
[Obrazek: https://images.obi.pl/product/PL/415x415/634939_1.jpg]
Oraz dwie paczki takiej pożywki
[Obrazek: https://esencjesmaku.pl/userdata/gfx/44f...f946c1.jpg]
Rozdzieliłem je proporcjonalnie względem ilości wlanego w naczynia soku.
Fermentacja odbywa się w warunkach domowych z dala od grzejnika.
Ciche tłoczki obecnie pracują nieprzerwanie. Ja obecnie rozglądam się juz za jakimś naczyniem
do którego będę mógł na chwilę zlać cydr aby później wlać go ponownie na cichą.
Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą, mianowicie czy jeśli po zlaniu i ponownym wlaniu dodam
środek klarujący, to czy jest sen trzymać go ponownie powiedzmy przez ~3 tyg. w balonie?
Czy te środki klarujące wpływają jakoś na smak?