2018-11-16 09:58 PM
Jest jakiś problem z fotkami, widzę tylko drożdże i pożywkę - możesz spróbować poprawić? Fajnie byłoby zobaczyć.
Nigdy nie dodawałem środka klarującego tak wcześnie. Z mojego doświadczenia w znakomitej większości przypadków cydr klarował się sam, po 1-3 miesiącach leżakowania w damie. To nie jest tak, że jak rurka przestaje intensywnie pracować to od razu jest koniec fermentacji. Drożdże tam ciągle pracują, dojadają trudniejsze cukry - wciąż od czasu do czasu coś tam "pyknie". Większość tej mętności w pierwszych kilku tygodniach to właśnie drożdże, które "sprzątają po sobie". Warto im na to pozwolić.
Zamiast środków klarujących możesz spróbować dodać trochę pektoenzymu - efekt potrafi być szybszy niż się spodziewasz.
Przykład z tego miesiąca:
tak wyglądał cydr na początku listopada, tuż przed zlaniem znad osadu i dopełnieniem, przy okazji dodałem pekto
tak wygląda po raptem dwóch tygodniach
Nigdy nie dodawałem środka klarującego tak wcześnie. Z mojego doświadczenia w znakomitej większości przypadków cydr klarował się sam, po 1-3 miesiącach leżakowania w damie. To nie jest tak, że jak rurka przestaje intensywnie pracować to od razu jest koniec fermentacji. Drożdże tam ciągle pracują, dojadają trudniejsze cukry - wciąż od czasu do czasu coś tam "pyknie". Większość tej mętności w pierwszych kilku tygodniach to właśnie drożdże, które "sprzątają po sobie". Warto im na to pozwolić.
Zamiast środków klarujących możesz spróbować dodać trochę pektoenzymu - efekt potrafi być szybszy niż się spodziewasz.
Przykład z tego miesiąca:
tak wyglądał cydr na początku listopada, tuż przed zlaniem znad osadu i dopełnieniem, przy okazji dodałem pekto
tak wygląda po raptem dwóch tygodniach