2018-12-07 06:42 AM
Fajnie. Widzę, że masz jeszcze pianę na powierzchni - znaczy drożdże jeszcze nie skończyły. To normalne na tym etapie, że jeszcze jest mętny. Tak jak pisałem w ostatnim wpisie: w każdym mililitrze buszuje teraz kilkanaście milionów komórek drożdży - daj im jeszcze trochę czasu.
Osobiście ja bym tego teraz nie ruszał - zlałeś z tego "najgorszego" pierwszego osadu, gdzie oprócz drożdży było sporo pozostałości z jabłek, teraz to co osiada na dnia to w większości drożdże - tych zawsze pojawi się z czasem mniej lub więcej i mogą zostać. Masz ładnie wypełniony balon, w szyjce sam dwutlenek węgla - może spokojnie stać.
Klarowanie na tym etapie, jak tam jeszcze są pracujące drożdże i tworzy się trochę CO2, może nie przynieść dużego efektu,
Osobiście ja bym tego teraz nie ruszał - zlałeś z tego "najgorszego" pierwszego osadu, gdzie oprócz drożdży było sporo pozostałości z jabłek, teraz to co osiada na dnia to w większości drożdże - tych zawsze pojawi się z czasem mniej lub więcej i mogą zostać. Masz ładnie wypełniony balon, w szyjce sam dwutlenek węgla - może spokojnie stać.
Klarowanie na tym etapie, jak tam jeszcze są pracujące drożdże i tworzy się trochę CO2, może nie przynieść dużego efektu,