2019-01-28 02:31 PM
Poczytaj tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=66
"Ogromną zaletą refraktometru jest to, że wystarczy tylko kropla soku. Wadą natomiast jest że jego przydatność kończy się w momencie jak ruszy fermentacja, ponieważ zawartość alkoholu zaburza pomiar – także nie można go używać do monitorowania jej przebiegu. "
Do większości zastosowań wystarcza najzwyklejszy cukromierz.
Dokładność zaczyna się liczyć dopiero wtedy jak bawisz się z baaardzo powolnymi fermentacjami i chcesz wiedzieć czy już stoi, czy może jeszcze trochę jedzie.
Ten konkretny ma moim zdaniem zbyt szeroki zakres - będziesz używał tylko wycinka skali, odczyt będzie trudniejszy.
"Ogromną zaletą refraktometru jest to, że wystarczy tylko kropla soku. Wadą natomiast jest że jego przydatność kończy się w momencie jak ruszy fermentacja, ponieważ zawartość alkoholu zaburza pomiar – także nie można go używać do monitorowania jej przebiegu. "
Do większości zastosowań wystarcza najzwyklejszy cukromierz.
Dokładność zaczyna się liczyć dopiero wtedy jak bawisz się z baaardzo powolnymi fermentacjami i chcesz wiedzieć czy już stoi, czy może jeszcze trochę jedzie.
Ten konkretny ma moim zdaniem zbyt szeroki zakres - będziesz używał tylko wycinka skali, odczyt będzie trudniejszy.