Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr?
#5
Moze uscisle. Lubie jesc jablka slodko-kwasne. I twarde, chrupkie. Np. Cortland, Topaz, nawet kwasior Boskoop lub Renety. Twarda Papierowka- super Smile
A
np. Szampiony sa dla mnie za mdle i za slodkie.
Inni moga miec inne upodobania smakowe.
Ale jesli chodzi o jablka na cydr to sadze, ze one musza byc "przedojrzale" czyli w smaku raczej dla MNIE za slodkie, mdle, miekkie.
Taki byl Prince z konca roku. Cydru z niego oczekuje dobrego.
Teraz jem Prince z chlodni. Smaczne ale na cydr z nimi poczekam.
Sadze, ze nawet z tego samego sadu moga byc rozne drzewa i owoce a do tego dane partie roznia sie terminem zbioru w zaleznosci od tego czy ida do chlodni itp.
Moze Gladkib sie wypowie?
Sa tez publikacje jak zmieniaja sie parametry jablek w czasie przechowywania. Kwasy spadaja a cukier jest staly.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr? - przez Adam - 2019-02-20 05:21 PM

Skocz do: