2019-02-21 09:35 AM
Poszperałem na temat Topaza.
Tutaj ciekawa zależność zawartości cukrów i kwasów w zależności od lokalizacji sadu
http://www.insad.pl/files/ekotechprodukt...e_2010.pdf
Jak widać wahania są duże.
Tutaj wpływ przechowywania:
https://www.researchgate.net/publication..._CULTIVARS
Warto zwrócić uwagę, że są odmiany a jest nią właśnie chyba Topaz, które zyskują na odpowiednim przechowywaniu a mianowicie tracą nadmiar kwasu.
Tutaj ciekawa zależność zawartości cukrów i kwasów w zależności od lokalizacji sadu
http://www.insad.pl/files/ekotechprodukt...e_2010.pdf
Jak widać wahania są duże.
Tutaj wpływ przechowywania:
https://www.researchgate.net/publication..._CULTIVARS
Warto zwrócić uwagę, że są odmiany a jest nią właśnie chyba Topaz, które zyskują na odpowiednim przechowywaniu a mianowicie tracą nadmiar kwasu.