Dojrzewanie w dębowych beczkach.
#4
Są też pewnie różne beczki i sposoby ich przygotowania.
Z tego co wiem to winiarstwie jest tak, że beczka służy tylko na kilka lat.
W zasadzie na jeden raz.
Widziałem też już destylat, który w beczce nabierał dziwnych kolorów
Sądzę, że z wiórkami można łatwiej eksperymentować i kontrolować smak i kolor poprzez ich ilość i rodzaj.
Bartek zaś pisał o taninach z drewna Quebracho
W artykułach przeze mnie cytowanych piszą o taninach z galasów.
I bardzo ciekawa rzecz, piszą  o planach wytwarzania ekstraktu uzyskanego z wyciśniętej pulpy jabłkowej!!!
Tak na gorąco to wysuszenie pulpy i zalanie rozcieńczonym etanolem (wódką), może być sposobem Smile
Różne polifenole są rozpuszczalne i w wodzie i w etanolu.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Dojrzewanie w dębowych beczkach. - przez gladkib - 2019-02-22 02:15 PM
RE: Dojrzewanie w dębowych beczkach. - przez Adam - 2019-02-22 02:42 PM
RE: Dojrzewanie w dębowych beczkach. - przez gladkib - 2019-02-22 03:19 PM
RE: Dojrzewanie w dębowych beczkach. - przez Adam - 2019-02-22 03:44 PM
RE: Dojrzewanie w dębowych beczkach. - przez Bartek - 2019-02-23 03:23 PM
RE: Dojrzewanie w dębowych beczkach. - przez gladkib - 2019-02-23 03:34 PM
RE: Dojrzewanie w dębowych beczkach. - przez tibek - 2019-02-25 03:06 PM

Skocz do: