Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr?
#23
Tutaj sa dane dot. ilosci tanin w Elstarach.
https://projektcydr.pl/forum/showthread.php?tid=1571
Ostatnia pozycja literaturowa.
Chyba wszystkie jablka maja wiecej tanin w skorkach niz miazszu.
Cortlandy sa bardziej zrownowazone, Idaredy maja ich szczegolnie duzo w skorkach.
Jak wezmiesz mase skorek i miazszu to i tak wiekszosc wypada na miazsz wiec pozyskujesz glownie z niego taniny.

Ciekawe, ze jak sie porowna kilka publikacji, to nie wprost wychodzi (biorac jako odnosnik np. Idaredy), ze Elstary maja prawie tyle samo tanin co Golden Russet czy tez Harrison a to juz sa typowe cydrowe odmiany.
Napalilem sie. Jutro lece na targ.
Pytanie czy zrobic jednoodmianowy czy cos dorzucic?

Jesli po zmieleniu mocno zdusic miazge to kest szansa odciac tlen. W wiaderku 11L tylko gorna warstwa byla brazowa po 24 godz.
Mysle tez, ze Francuzi po to solidnie maceruja aby sie pozbyc nadmiaru tanin.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr? - przez Adam - 2019-03-05 10:43 PM

Skocz do: