Pektoenzym w plynie z Biowinu. Koncowka.
Dla wczesniejszych nastawow byl osad ale i sam sok nie byl jakos sklarowany.
Teraz mysle, ze to Boskoop moze tworzyc taki osad.
Wlasnie o te kilka gramow slodkiego mi chodzi
Jaka byla kwasowosc?
Pomysl z kartonowym fermentatorem fajny.
Ja mysle nad jakimis szklanymi butelkami po sokach, aby moc obserwowac przebieg. Sa takie z szerszym wlotem to i moze korki by pasowaly.
Moze po prostu do sklarowanego kartonowego soku dolac troche tloczonego i pasteryzowanego. Beda mialy drozdze sie czego zlapac
W jakims sklepie internetowym nawet widzialem specjalny preparat, celuloza czy cos takiego tworzace zawiesine dla drozdzy.
1g L1116 na troche ponad 6L soku z Elstarow poszlo do fermentatora. Bez pozywki.
Przy d. wytrawnych Biowinu nie widzialem roznicy. Troche w trakcie pierwszych dni bylo z nosem przy rurce czuc H2S ale pozniej juz ok.
Dla wczesniejszych nastawow byl osad ale i sam sok nie byl jakos sklarowany.
Teraz mysle, ze to Boskoop moze tworzyc taki osad.
Wlasnie o te kilka gramow slodkiego mi chodzi
Jaka byla kwasowosc?
Pomysl z kartonowym fermentatorem fajny.
Ja mysle nad jakimis szklanymi butelkami po sokach, aby moc obserwowac przebieg. Sa takie z szerszym wlotem to i moze korki by pasowaly.
Moze po prostu do sklarowanego kartonowego soku dolac troche tloczonego i pasteryzowanego. Beda mialy drozdze sie czego zlapac
W jakims sklepie internetowym nawet widzialem specjalny preparat, celuloza czy cos takiego tworzace zawiesine dla drozdzy.
1g L1116 na troche ponad 6L soku z Elstarow poszlo do fermentatora. Bez pozywki.
Przy d. wytrawnych Biowinu nie widzialem roznicy. Troche w trakcie pierwszych dni bylo z nosem przy rurce czuc H2S ale pozniej juz ok.