Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr?
#29
Pektoenzym w plynie z Biowinu. Koncowka.
Dla wczesniejszych nastawow byl osad ale i sam sok nie byl jakos sklarowany.
Teraz mysle, ze to Boskoop moze tworzyc taki osad.

Wlasnie o te kilka gramow slodkiego mi chodzi Smile
Jaka byla kwasowosc?

Pomysl z kartonowym fermentatorem fajny.
Ja mysle nad jakimis szklanymi butelkami po sokach, aby moc obserwowac przebieg. Sa takie z szerszym wlotem to i moze korki by pasowaly.

Moze po prostu do sklarowanego kartonowego soku dolac troche tloczonego i pasteryzowanego. Beda mialy drozdze sie czego zlapac Smile
W jakims sklepie internetowym nawet widzialem specjalny preparat, celuloza czy cos takiego tworzace zawiesine dla drozdzy.

1g L1116 na troche ponad 6L soku z Elstarow  poszlo do fermentatora. Bez pozywki.
Przy d. wytrawnych Biowinu nie widzialem roznicy. Troche w trakcie pierwszych dni bylo z nosem przy rurce czuc H2S ale pozniej juz ok.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr? - przez Adam - 2019-03-11 06:44 PM

Skocz do: