Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr?
#32
cdn. na temat jabłek Elstar.
pH = 3.2
Użyte paski (Biowin) skalowane są odpowiednio: 2.8 - 3.2 - 3.6 - 4.0 - 4.4.
Barwa prawie identyczna z 3.2. Może lekko w stronę wyższych wartości.
Przy okazji paski o podziałce 0.2 pH są dosyć drogie.
Sposobem może być kupno dwóch tańszych kompletów o rożnych skalach z uzupełniającymi się/przeplatającymi wartościami.
Resztka soku i resztka płynu z NaOH pozwoliła mi zmierzyć powtórnie kwasowość
ale musiałem rozcieńczyć sok z wodą w stosunku 1:1 (a później oczywiście wynik pomnożyć x2)
Tym razem wyszło ponad 6 z kawałkiem g/L.
Myślę, że wcześniejsze pomiary to była kwestia lekkiego przemiareczkowania
i tutaj potrzebny jest trening i wprawa.
Kwestia to złapanie właściwej barwy.
Dużo zależy od barwy soku.
Dlatego zestawu z Biowinu, gdzie próbka w zasadzie jest nierozcieńczana chyba jednak nie polecam.
A ponieważ kwasowość może i rosnąc lub spadać po fermentacji
w przyszłości podam dane dla cydru wykonane już na "własnych" odczynnikach.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Jakie polskie jabłka (odmiana, czas zbioru, czas zakupu, wygląd...) wybierać na cydr? - przez Adam - 2019-03-20 11:26 AM

Skocz do: